Prodejna PLZEŇ

Navštivte stránky naší
kamenné pobočky

FITNESS & WELLNESS SHOP PLZEŇ

Do prodejny»
Logo

Prodejna OSTRAVA

Navštivte stránky naší
kamenné pobočky

FITNESS & WELLNESS SHOP OSTRAVA

Do prodejny»
Archivy

ForActiv Brno – Aktuality

ZMĚNA OTEVÍRACÍ DOBY

26.10.2020

Vážení zákazníci,

z důvodu státního svátku máme ve středu dne 28.10.2020 ZAVŘENO.

Děkujeme za pochopení.

Foractiv.cz


NAŠE PRODEJNA MÁ NADÁLE OTEVŘENO V BĚŽNÉ OTEVÍRACÍ DOBĚ!

22.10.2020

Brno, Plotní 75: po – pá: od 9.00 do 18.00, so: od 9.00 do 12.00


Představujeme vám doplňky stravy značky CureSupport!

19.10.2020

Obsahují originální CureSupport lipozomy, které dosahují maxima ve vstřebatelnosti a využitelnosti účinných látek tělem.

Ve vstřebatelnosti nemají originální lipozomy konkurenci – jsou tělem mnohonásobně využitelnější než obyčejné vitamíny. Účinek doplňků značky CureSupport není marketingovým heslem, ale faktem prověřeným odbornými studiemi i každodenní zkušeností. 

CureSupport je nizozemská společnost zabývající se výrobou lipozomálních doplňků stravy. Má tradici už více než 15 let a za tu dobu dosáhla v tomto oboru celosvětového renomé. Heslo společnosti zní „Vše je o vstřebatelnosti!“, přičemž lze bez nadsázky říci, že se více než podařilo jej naplnit. Ve vstřebatelnosti totiž nemají originální lipozomy konkurenci – jsou tělem mnohonásobně využitelnější než obyčejné vitamíny. Své doplňky stravy vyrábí společnost CureSupport na vlastní výrobní lince, což jí dáva kontrolu nad celým procesem výroby, a společnost tak 100% garantuje kvalitu a čistotu svých výrobků. Vstřebatelnost a účinek doplňků značky CureSupport není marketingovým heslem, ale faktem prověřeným odbornými studiemi i každodenní zkušeností.


Grass-fed proteiny – nová laťka kvality mezi proteiny

16.10.2020

Na kvalitu proteinu má v prvé řadě vliv použitá surovina. A kvalita se počítá už od momentu, kdy se kráva, od níž surovina pochází, pase volně na pastně a nebo je zavřená ve velkochovu. To mnoho výrobců zapomíná zmínit. Pojďme se proto na celý proces podívat blížeji.

Zhruba do poloviny 20. století byl téměř všechen dobytek krmen travou (tedy grass-fed). Situace se však změnila, když se zvýšila poptávka a spotřeba a bylo tak potřeba dosáhnout vyšší produkce hovězího masa a mléčných výrobků. V současné době jsou krávy v rámci konvenčního chovu krmeny stravou na bázi obilovin, aby docházelo k jejich rychlejšímu růstu a mohly tak být co nejdříve použity pro produkci masa nebo mléčných výrobků. Tato nutriční strategie zajišťuje producentům vyšší zisk, ale zároveň může mít vliv na nutriční kvalitu masa a mléčných výrobků.

Výzkumy ukazují, že krmivo, které krávy konzumují, může mít vliv na složení mastných kyselin a hladiny antioxidantů v mase a mléčných výrobcích. Tráva je pro krávy přirozenou potravou a čtyři komory jejich žaludků jim umožňují maximálně využít všechny živiny, které obsahuje. Prospěšné bakterie v žaludcích krav potřebují pro své fungování optimální pH, které však může být při konzumaci obilovin narušeno a krávy krmené obilovinami mohou být náchylnější k onemocněním zažívacího traktu nebo problémům s imunitou. U krav krmených obilovinami byl také pozorován vyšší výskyt bakterie E. coli.

Mastné kyseliny

Jednou z nejzásadnějších výhod masa a mléčných výrobků z krav krmených travou je profil mastných kyselin. Obsahují totiž vyšší hladiny omega 3 mastných kyselin, které mají protizánětlivé účinky, a mnoho dalších prokázaných zdravotních benefitů. Díky konzumaci masa a mléčných výrobků z krav krmených travou tak můžete výrazně přispět ke zlepšení poměru příjmu omega 3 a 6 mastných kyselin, což může mít pozitivní vliv na vaše zdraví. [1]

Maso a mléčné výrobky z krav krmených travou jsou také výborným zdrojem CLA (konjugovaná kyselina linolová). Hladiny CLA jsou u produktů z krav krmených travou 3 až 5 krát vyšší než u konvenčně chovaného dobytku. Konzumace CLA má mnoho potenciálních benefitů. Může mít pozitivní vliv na tělesnou kompozici, protože podporuje metabolismus, pomáhá se spalováním tuku a zároveň přispívá k zachování svalové hmoty. CLA dále posiluje imunitní systém, snižuje riziko rozvoje kardiovaskulárních onemocnění a vysokého krevního tlaku. [2]

Vitamíny a antioxidanty

Kromě lepšího profilu mastných kyselin mají produkty z krav krmených travou vyšší hladiny prekurzorů vitamínů A a E a také obsahují více glutathionu. Glutathion je jedním z nejsilnějších antioxidantů, skládá se z cysteinu, glycinu a glutaminu. Glutathion chrání organismus před oxidativním poškozením, podporuje správnou funkci imunitního systému a působí protizánětlivě. Zároveň může mít pozitivní vliv i na sportovní výkon, protože snižuje poškození svalů a pomáhá urychlit regeneraci. [3]

Mléko krav krmených travou obsahuje také vyšší hladiny beta-laktoglobulinu, laktoferinu a lysozymu. Beta-laktoglobulin má protizánětlivé účinky, pomáhá snižovat krevní tlak a hladinu cholesterolu. Laktoferin reguluje imunitní systém a pomáhá chránit organismus proti virům a bakteriím. Lysozym dokáže narušovat buněčnou stěnu bakterií a má tak silné antibakteriální účinky. [4]

Maximální čistota

Produkty z krav krmených travou v naprosté většině případů neobsahují kontroverzní suroviny, jako je např. sója, lepek nebo GMO. Zároveň u nich na rozdíl od konvenčních chovů nedochází k užívání hormonů nebo antibiotik, které se následně mohou hromadit v lidském organismu. Grass-fed proteiny navíc málokdy obsahují umělá sladidla nebo jiná balastní aditiva, se kterými mohou být spojena potencionální rizika pro lidské zdraví i životní prostředí.

Přestože se nejedná o přímý dopad na vaše zdraví, konzumací grass-fed produktů podporujete ekologické zemědělství, které využívá šetrnějších metod chovu hospodářských zvířat a pěstování rostlin. Díky tomu nemají tak výrazný negativní vliv na životní prostředí jako konvenční zemědělství. A čím zdravější bude prostředí, ve kterém žijete, tím zdravější budete i vy.

Závěrem

Grass-fed produkty mají oproti produktům konvenčního zemědělství řadu výhod. Obsahují důležité živiny, které mohou podporovat vaše zdraví i výkonnost. Neobsahují GMO, umělá sladidla nebo balastní aditiva, která mohou mít negativní účinky na vaše zdraví. Jejich produkce je navíc šetrnější k životnímu prostředí. Na trhu se sportovní výživou i mezi běžnými potravinami se v současné době objevuje stále více kvalitních grass-fed produktů, neváhejte je tedy vyzkoušet.

Doporučený produkt pro suplementaci: 100% Grass Fed Whey 900 g – MyoTec

Autor článku: Mgr. Tomáš Pavelek

Reference:

  1. Stockdale, C. Richard, Glen P. Walker, William J. Wales, Dawn E. Dalley, Anne Birkett, Zhiping Shen, and Peter T. Doyle. “Influence of Pasture and Concentrates in the Diet of Grazing Dairy Cows on the Fatty Acid Composition of Milk.” Journal of Dairy Research 70.3 (2003): 267-76. Web.
  2. Lawson, RE, Moss, AR & Givens, DI (2001) The role of dairy products in supplying conjugated linoleic acid to man’s diet: a review. Nutrition Research Reviews 14, 153-172.
  3. Bounous G., Gold P. 1991 . The biological activity of undenatured dietary whey proteins: role of glutathione. Clin Invest Med.Aug;14(4):296-309.
  4. Kuczyńska B, Puppel K, Gołebiewski M, Metera E, Sakowski T, Słoniewski K. Differences in whey protein content between cow’s milk collected in late pasture and early indoor feeding season from conventional and organic farms in Poland. J Sci Food Agric. 2012 Nov;92(14):2899-904.


ŘÍJEN – NEJVHODNĚJŠÍ ČAS POSÍLIT KLOUBY A ZAŽÍVÁNÍ

01.10.2020

Každý měsíc v roce je podle tradičních medicín vhodný pro posílení určitých orgánů nebo částí těla.Proto vždy na začátku měsíce vybereme ty, které se hodí pro posílení orgánu spojeného s daným měsícem.Během října je vhodné věnovat se žaludku, zažívání, ale také kloubům.

Doplňky vhodné pro tuto oblast jsou:

Digestive Aid = špičková podpora zažívání pro každy den

Curcumin Extract = skvělý pomocník proti zánětu

Joint Complex = Komplexní náprava kloubů


PŘEDSTAVUJEME NOVOU PŘÍCHUŤ OBLÍBENÉ PROTEINOVÉ TYČINKY CARB KILLA – JAHODOVÁ ZMRZLINA!

20.09.2020

Carb Killa

Proteinové tyčinky Carb Killa® jsou pečeny pomocí speciální technologie zaručující vyjímečnou chuť a jemnou, křupavější strukturu. Tyčinky obsahují vysoký podíl proteinů, vlákniny a naopak málo cukrů.

Jsou dostupné v mnoha příchutích, vždy tvořené několika lahodnými vrstvami, přelité čokoládou. Díky nízkému obsahu cukru a vysokému obsahu proteinů jde o ideální svačinku pro jakoukoli denní dobu.

Balení: 60 g

Doporučené dávkování: Berte kdykoliv během dne na svačinu, nebo po ukončení tréninkové jednotky jako doplnění energie.

Upozornění: Skladujte v chladu a suchu, mimo dosah dětí. Může obsahovat stopy vajec, lepku, arašídů a suchých skořápkových plodů. Nadměrná konzumace může vyvolat projímavé účinky.


Výživové údaje příchuť jahodová zmrzlina:
 Počet dávek v balení: 1 x 60 g
 100 g
 60 g (1 tyčinka)*
 Energetická hodnota
 1584 kJ / 379 kcal
 950 kJ / 227 kcal
 Tuky
 16 g
 9,6 g
  Z toho nasycené mastné kyseliny
 9,2 g
 5,5 g
 Sacharidy
 35 g
 21 g
  Z toho cukry
 2,9 g
 1,7 g
  Z toho polyalkoholy
 29 g
 17 g
 Vláknina
 2,9 g
 1,8 g
 Bílkoviny
 35 g
 21 g
 Sůl
 0,18 g
 0,11 g

Složení příchuť jahodová zmrzlina: směs proteinů (kaseinát vápenatý, syrovátkový proteinový izolát), bílá čokoláda se sladidlem (31%) (sladidlo maltitol, kakaové máslo, sušené plnotučné mléko, emulgátor sójový lecitin, aroma), zvlhčující látka glycerol, voda, hydrolyzát hovězí želatiny, plnidlo polydextróza, křupinky ze syrovátkového proteinu (syrovátkový proteinový izolát, rýžová mouka, emulgátor sójový lecitin), palmový tuk, prášek z malin (malinový koncentrát, maltodextrin, regulátor kyselosti kyselina citrónová), aroma, prášek ze šťávy z červené řepy (maltodextrin, koncentrát šťávy z červené řepy), regulátor kyselosti kyselina citrónová, sladidlo sukralóza.



PŘEDSTAVUJEME NOVOU ZNAČKU V NAŠEM SORTIMENTU CNP PROFESSIONAL = ŠPIČKOVÁ KVALITA S TRADICÍ VÍCE NEŽ 20 LET

15.09.2020

CNP Professional je originální sportovní výživa z Manchesteru s tradicí od roku 1998.

Dobré jméno značky je nerozlučně spjato se zakladatelem, britskou legendou Kerry Kaysem a nezávislou organizací producentů farmářského mléka First Milk (2000 nezávislých farmářů po celé Anglii, Skotsku a Walesu).  Kerry Kayes je bývalý britský kulturista, trenér a výživový specialista. Kayes pravidelně a dlouhodobě poskytuje cenné rady špičkovým sportovcům a klubům, ať se jedná o UFC, nebo špičkové týmy Premier League, rugby, cyklistické týmy a další.
Říká se, že pokud chcete něco udělat perfektně, obvykle to musíte udělat sami. Proto vyrábí v CNP Professional své vlastní výrobky „in-house“ a jako přímý výrobce jsou proto hrdí na vysokou kvalitu. Na rozdíl od jiných společností jsou schopni vyrobit téměř vše, co používáme, a to vždy podle našich vlastních náročných standardů. Produkty CNP jsou kompatibilní se Světovou antidopingovou agenturou (WADA) a jsou testovány společností LGC (dříve HFL Sport Science), jednou z nejuznávanějších nezávislých laboratoří pro dozor nad dopingem.

ZÁŘÍ – NEJVHODNĚJŠÍ ČAS POSÍLIT SLEZINU A SLINIVKU

01.09.2020

Září je ideálním měsícem pro detox a posílení slinivky a sleziny, pojďme se tedy podívat na vše okolo těchto důležitých orgánů podrobněji.

Slinivka břišní (Pankreas) hraje velmi zásadní roli při trávení a regulaci hladiny cukru v krvi. Vylučuje hormony, které tuto hladinu neustále kontrolují. Rovněž je zodpovědná za sekreci trávicích enzymů pomáhajících zpracovávat a absorbovat živiny. Pokud jsme ve stresu nebo je slinivka přetížena jakýmikoli toxiny včetně potravinových, může dojít k hormonální nerovnováze a mohou se projevit onemocnění, jako je např. diabetes (cukrovka). Jedním ze způsobů, jak pomoci tomuto životně důležitému orgánu, je pravidelně jej detoxikovat, aby se zabránilo možnému poškození.

A jak detoxikovat pankreas přirozenou cestou? Doporučení zní jako klišé, ale v základu je potřeba dbát na dostatek odpočinku a příliš se významně nevyčerpat. Nicméně, lehké až středně silné cvičení není na škodu. Tělo je nutné udržovat neustále v pohybu. To pomůže s cirkulací krve do pankreatu, stejně jako vylučováním toxinů a potu. Pro stimulaci pankreatu dokonce existují i speciální cviky.

A proč je z hlediska kulturistiky, fitness a sportu věnovat těmto orgánům pozornost? Je to proto, že jsou zodpovědné za produkci důležitých hormonů a enzymů, nez nichž nemůže fungovat naše zažívání – tedy absorpce živin. Bez toho je naprosto nemožný jakýkoli sportovní progres, natož na příklad přírůstek svalové hmoty.

Voda, bylinky, koření a čaje

Během několika prvních dnů detoxikace je vhodné vypít zvýšené množství čisté neperlivé a neslazené vody a zařadit i bylinné čaje. Zvýšený příjem vody umožní, aby vzniklé toxiny rychle procházely ledvinami a vylučovaly se z těla ven.

Pro tuto detoxikaci je velmi vhodná pampeliška (sušené listy i kořen) a nápoje či čaje připravované z ní. Pampeliška má velmi citlivé účinky spojené mimo jiné i s tvorbou trávicích šťáv slinivky, zředěné žluči, křečemi i bolestem v oblasti slinivky. Velmi dobře doplňuje pampelišku při detoxikaci lopuch. Jejich vzájemné působení je vždy přínosem.

Lze přidat i mátový, fenyklový čaj. Snažit se omezit pití kávy. Oblíbené a účinné jsou různé variace smoothies.

V zásadě je potřeba odstranit příjem toxinů jako je alkohol, cigarety, dále omezit konzumaci tučných jídel. Příjem technologicky nezpracovaných potravin pomáhá eliminovat toxiny z těla a urychluje regeneraci slinivky. Vhodné je zpestřit jídelníček doplněním a využitím bylinných produktů: zázvorový čaj pomáhá jako antioxidant, ženšeny zvyšují energii.

Skořice má uklidňující účinky nejen na slezinu ale i slinivku, dodává tělu energii. Povzbuzuje prokrvení orgánů a celkově krevní oběh a přispívá k lepšímu trávení. Je prevencí nachlazení či bronchitidy.

Černý kmín je rostlinka, která má velmi univerzální použití. Lze ji v prvé řadě doporučit jako prevenci problémů spojených se zánětem, s bakteriemi nebo kvasinkami, jako podporu imunitního systému, jako antioxidant a bývá zmiňován i v souvislosti s funkcí oběhového systému a stavem pokožky a vlasů. Podává se při infekcích, chřipce, při potížích s trávením, když je třeba omezit šíření bakterií, při projevech alergií nebo vysokém tlaku.

Posílení krevního oběhu

Přínosné je střídání teplé i studené sprchy, nejlépe denně, ráno i těsně před spaním. To vše zlepší průtok krve do pankreatu.

Vitamíny, minerály a mastné kyseliny

Vitamíny významně pomáhají při stimulaci činnosti slinivky a podle současných výzkumů jsou prevencí onemocnění tohoto orgánu. Přijímejme jich proto každodenně dostatek. Zejména vitamíny řady B v čele s vitamínem B12. Dále Vitamin E jako významný antioxidant, který má vliv na krevní oběh stav tkání. Tento vitamín je zvláště vhodný pro sportovce, protože pomáhá mj. podporovat svalovou regeneraci po cvičení a také pomáhá zmírnit bolest. A jaké zvolit minerály?

Vápník – tento minerál je obzvláště důležitý z pohledu našeho pankreatu, protože se podílí na produkci enzymů (např. Lipázy, enzymu odpovědného za rozpad tuků).

Zinek – řádné fungování imunitního systému také podporuje zinek, takže se v rámci detoxikace slinivky hodí velmi dobře. Ovlivňuje i sliznice v těle, což je činí významných pro ochranu před infekcemi a útoky nežádoucích mikrobů. Zejména v období chřipek a nemocí z nachlazení.

Chrom – chrom zejména v jeho organické formě pikolinátu chromitého je nezbytným prvkem, který je společně s inzulinem, produkovaným slinivkou, nutný pro správné zpracování sacharidů a tuků v těle. Přispívá k normální hladině krevního cukru, zlepšuje využití sacharidů v organismu a snižuje chuť na sladké pokrmy. U pacientů s inzulinovou rezistencí snižuje potřebu inzulinu.

Alfa-lipoová kyselina – pomáhá mj. zvyšovat imunitu a její pozitivní účinky jsou známé právě při zlepšení diabetu, tj. opět v souvislosti s problémy slinivky. Zde je vhodnější konzultace s lékařem, neboť se může ve velmi ojedinělých případech vyskytnout hypoglykemie.

Kyselina linolová  – může stabilizovat hladinu krevního cukru a též podpořit slinivku při její regeneraci.

Strava na podzim

Právě na podzim je potřeba posílit funkci sleziny a slinivky břišní, neboť oba orgány jsou v tomto období nejzatíženější.  Slezině prospívá nasládlá chuť, mírně kořeněná jídla jako dýňová polévka, červená řepa, kořenová zelenina. Velmi prospěšné jsou hlavně polévky a různé varianty rizot. V období září je potřeba přejít z osvěžujících a studených letních jídel na pokrmy teplé a vařené.  Slezina nemá ráda jakákoli smažená jídla, přemíru bílé mouky a sladkostí z rafinovaných cukrů, to stejné slinivka břišní.

Slinivka a slezina v souvislostech

Slinivka se dostane do problémů i v případech nedostatečné tvorbě kyseliny chlorovodíkové v žaludku, kterou ke své činnosti nutně potřebuje, aby spustila další nezbytné činnosti.

Měla by proto lépe fungovat po potravinách, které zvýšenou tvorbu kyseliny chlorovodíkové v žaludku vyvolávají. Mezi takové potraviny, které tuto schopnost mají a ještě nás s přicházejícím podzimem prohřejí, patří již zmíněná skořice, zázvor nebo dále chilli, oregano, majoránka, tymián, rozmarýn apod.

Co se týká slinivky, ta nejvíc dostává zabrat od přebytečné žluče, která se městná v játrech. Žluč ji leptá a omezuje její správnou funkci. Celkem logicky přichází po čištění jater zlepšení a slinivka může opět řádně pracovat. Dodáním enzymů v žádném případě nic nezkazíme, naopak – např. dodáním ananasu či papáji do stravy. Podobně to umí i pomeranče, ty jsou však na podzim spíše nevhodné neboť patří mezi ochlazující potraviny.

Slezina

Slezina zodpovídá za kvalitu našeho imunitního systému a patří k největším orgánům lymfatického systému, který má zase na starost odstraňování toxinů z těla ven. Její úloha při filtrování a čištění krve je velmi významná.

Slezina a její hlavní funkce v organismu můžeme shrnout takto:

– Produkce protilátek (imunitní systém)
– Tvorba krevních destiček (srážlivost krve)
– Filtruje odpadní látky ze svalové tkáně
– Filtruje odumřelé krvinky
– Udržuje krev čistou (funkce odstředivky)
– Kontroluje množství červených krvinek v krvi

Slezina sama o sobě nečiní obvykle subjektivní potíže a lékař se o ní začne zajímat až v případě poruchy krvetvorby. Z hlediska východních medicín jsou dceřinými orgány sleziny právě slinivka a dále žaludek. Slezina také ovlivňuje přes slinivku tenké střevo.  Vzhledem k tomu, že slezina ovládá celý vegetativní nervový systém, je její detoxikace žádoucí i pro souhru parasympatického a sympatického systému. Narušení této souhry může zhoršit funkci prakticky jakéhokoli orgánu.

Projevy v organismu při zatížení sleziny mohou být rozličné. Mezi hlavní patří: poruchy zažívaní – obezita nebo naopak nadměrná štíhlost, časté noční močení, gynekologické výtoky, významnější množství hlenu v organismu (na sliznicích), hormonální poruchy, nepravidelná menstruace, záněty vedlejších dutin nosních, brnění v končetinách, rozpraskané rty, afty, opary, záněty dutin a mnohé další.

Závěrem

Stejně jako slinivce a slezině pomůže zařazení vhodných látek do stravy, může pomoci i změna životního stylu. Je na příklad vhodné se dlouhodobě nepřetěžovat a dopřávat si dostatečný odpočinek – fyzický i psychický.

 

Na našem eshopu pak najdete doplňky zaměřené na tuto oblast: https://tinyurl.com/yxc6hb5t

 

Autor článku: Ing. Petr Novotný, redakce eFIA.cz

Zdroje:

Anatomie, Prof. MUDr. Radomír Čihák. DrSc.,

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMHT0015631/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0072490/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK54134/

www.american – pancreatic-association.org

Ájurvéda. Cesta zdravého života, Verma Vinod Dr., Pragma

www.celostnimedicina.cz


OCHUTNÁVKA – MYOTEC 100% GRASS-FED WHEY

21.08.2020

 

Vážení zákazníci, nyní máte možnost u náš na prodejně ochutnat jednu z novinek firmy MyoTec!

100% GRASS FED WHEY

– 100% Grass-Fed Whey = křišťálová kvalita z auditovaného farmářského mléka 300+

– 300+ grass-fed WPI izolát syrovátkové bílkoviny

– 87 % bílkoviny příchuť natural, 82 % příchuť čokoláda

– Slazené steviolglykosidy

Originální y 300+ grass-fed WPI (izolát syrovátkové bílkoviny) s obsahem 87% bílkovin (příchuť Natural Milk) a 82% bílkovin (příchuť Farm Chocolate), s přírodním sladidlem steviolglykosid. Unikátní kvalita základního zdroje je charakteristická vysokým obsahem důležitých bioaktivních složek, esenciálních a dalších důležitých  aminokyselin (EAA, BCAA, L-Glutamin).

Farmářské mléko Grass-fed 300+ (Carbery Grass Fed Cows) pochází z etických chovů v Irsku a to od volně pasoucích se krav, krmených travou. Celý proces je navíc profesionálně auditován v programu Origin Green. Jedinečné čisté podnebí a přirozená pastva (300 a více dní v roce) jsou garancí maximální kvality a vysokého obsahu esenciálních aminokyselin.

Dalším důležitým parametrem je minimální uhlíková stopa vyprodukovaná při tvorbě tohoto jedinečného produktu (tzv. udržitelné/ekologické zemědělství). Křišťálově čistá bílkovina je v rámci výrobního procesu izolována velmi šetrnou metodou cross-flow a v dalším kroku zabalena do finálního produktu.

Proč 100% Grass-Fed Whey?

– VYSOKÝ OBSAH ESENCIÁLNÍCH AMINOKYSELIN = EAA + BCAA

– KŘIŠŤÁLOVÁ ČISTOTA

– 100% ORIGINÁL (CARBERY GRASS-FED) = izolát syrovátkové bílkoviny v kvalitě grass-fed 300+

– ZDROJ FARMÁŘSKÉ MLÉKO (GRASS-FED 300 PLUS) = délka přirozené pastvy 300 a více dní v roce

– PROGRAM ORIGIN GREEN = auditovaná produkce od mléka až po finální surovinu

– UDRŽITELNÉ / EKOLOGICKÉ ZEMĚDĚLSTVÍ = produkce s minimální uhlíkovou stopou

– PODPORA ETICKÉ A LOKÁLNÍ PRODUKCE MLÉKA = poctivé mléko z tradičních rodinných farem v Irsku

– KVALITA PŘED KVANTITOU = neobsahuje průmyslové mléko z tzv. intenzivních velkochovů produkované na kvantitu a nízkou cenu (většina současné produkce)

– BEZ OBSAHU PRO TĚLO A PŘÍRODNÍ PROSTŘEDÍ NEPŘIROZENÝCH UMĚLÝCH SLADIDEL (sukralóza,…)

– 100% EVROPSKÝ PŮVOD

– rBGH (rBST) free, GMO free

– 100% recyklovatelný obal

100% Grass-Fed Whey = ŠPIČKOVÁ KVALITA, která mluví bez okras sama za sebe!

V případě, že výrobce využívá jako základní zdroj levné nekvalitní mléko (většina nabízené produkce), můžete bez nadsázky zapomenout na všechny cold-press technologie, nativní technologie, CFM technologie a ostatní lákavě znějící pojmy. Jinými slovy v případě nekvalitního základu vždy platí, že „to co tam má být, toho tam nikdy tolik nebude a to co tam nemá být, toho tam zase může být až moc“. Základem 100% Grass-Fed Whey je naopak skutečné mléko (viz. níže) na nejvyšší úrovni grass-fed 300+  a kvalita tohoto produktu mluví sama za sebe, stačí zkontrolovat parametry!

Grass-Fed 300+ to je SKUTEČNÉ MLÉKO!

Co znamená pojem Grass-Fed 300+? Stále větší část veřejnosti si uvědomuje, že farmářské mléko od zvířat chovaných na pastvě a krmených travou je nejen svou chutí, ale zejména svou kvalitou na úplně jiné úrovni než tzv. průmyslové mléko z intenzivních velkochovů, kde je základním krmivem kukuřičná siláž, krmné premixy, aditiva a průmyslové krmné směsky. Stačí jen ochutnat naturální formu proteinu z uvedených dvou zdrojů a výrazný rozdíl v chuti je nepřehlédnutelný. Z tohoto důvodu maskují výrobci některých mass-marketingových značek tuto pachuť a přeslazují své produkty umělými sladidly (sukralóza atd.)

Naprostou jedničku v kategorii kvalitního farmářského mléka představuje Grass-Fed 300+, tedy mléko od krav, které jsou trvale na pastvě více než 300 dní v roce a po zbytek roku jsou krmeny senem, nebo fermentovanou trávou. Tohoto čísla lze v Evropě dosáhnout jen v Irsku, nikde jinde. Dalším takovým místem v celosvětovém měřítku je např. Nový Zéland. Právě tyto dva zdroje patří k absolutní špičce a právě z tohoto důvodu je vše v Irsku tak bedlivě hlídáno a certifikováno v programu Origin Green. Protože samozřejmě i zde existují producenti zneužívající tento fakt a nabízející naprosto odlišnou, tedy nízkou kvalitu.

Výzkum irské národní agentury Teagasc (Agriculture and Food Development Authority) pro výzkum zemědělství a potravin také prokázal, že více než 90% kravské stravy v programu Origin Green pochází z trávy = Grass-Fed 300+ !

Pro srovnání, náš další špičkový produkt MyoTec I Love BIO Protein je také vyroben ze SKUTEČNÉHO MLÉKA a přestože nabízí nejvyšší alpskou kvalitu, není zde možná certifikace Grass-Fed 300+. Důvodem je fakt, že v Rakousku je díky podnebí maximální možná délka pastvy 7-8 měsíců, tedy cca 210 – 240 dnů, následně jsou krávy opět ustájeny a krmeny senem. Nicméně se jedná o další produkt špičkové kvality a čistoty.

UPOZORNĚNÍ: V kategorii grass-fed dochází u sportovní výživy k častému zneužívání tohoto pojmu a jsou nabízeny produkty, které uvedené parametry ani zdaleka nesplňují!!! Obezřetnost je nutná zejména v kategorii tzv. on-line a mass-marketingových značek.

100% Grass-Fed Whey = program Origin Green a MINIMÁLNÍ UHLÍKOVÁ STOPA

Program Origin Green chrání a podporuje lokální producenty (tradiční rodinné farmy), staví na nejvyšší možné kvalitě a přírodních bohatstvích Irska. Díky průměrné velikosti stáda pouhých 70 krav, nízké hustotě pastevního chovu (tradiční a dlouhověká lokální plemena) a díky průměrným výnosům mléka zaměřeným na kvalitu, má Irsko záviděníhodnou pověst v oblasti péče o zvířata a životní prostředí.

Výsledkem tohoto jedinečného programu je nejnižší uhlíková stopa pro produkci mléka v EU Irsko je také jedinou zemí na světě, která pravidelně audituje a měří uhlíkovou stopu každé mléčné farmě v rámci programu Origin Green a to každých 18 měsíců!

Proč stévie a steviol-glykosid? Protože se jedná o přirozenou formu sladidla a to jak pro životní prostředí, tak pro lidské tělo.

Je to tak jednoduché: glykosidy se přirozeně vyskytují v přírodním prostředí, zejména v rostlinách a jsou naturálním (nekalorickým) derivátem sacharidů v těle rostliny. Steviol-glykosid je naturální glykosid extrahovaný ze stévie, který má vysokou sladivost. Steviol-glykosid je odbouráván a štěpen enzymem glykosidázou = princip toho, co je přírodě známé, tedy „zámek a klíč“.

V případě umělých sladidel je tomu jinak, např. sukralóza se v přírodním prostředí přirozeně nevyskytuje (umělá/syntetická forma), proto jsme si toto umělé sladidlo nezvolili. Sukralóza je syntetický produkt, který se vyrábí tzv. chlorováním sacharózy (stolní řepný cukr). Výsledkem tohoto syntetického procesu je superodolná sloučenina tří atomů chloru a sacharózy, která je pro naše tělo a životní prostředí nepřirozená a těžko zpracovatelná.

 

O projektu MyoTec

Nabijte se pozitivní energií! MyoTec je sportovní výživa vyrobená z čistých a kvalitních surovin, to vše s nulovým obsahem umělých sladidel a minimalizovaným obsahem balastních aditiv. Se značkou MyoTec víte naprosto přesně, co do svého těla dostáváte. Co je vzhledem k maximální fyzické výkonnosti a zdraví důležitější?

Celý projekt vznikl jako první svého druhu v roce 2011 a to v navaznosti na nejnovější trendy a požadavky v oblasti zdravého životního stylu a a aktivní fyzické výkonnosti (cross-funkční trénink, body weight training, fitness, bojové sporty atd.). Značka MyoTec je 100% v českých rukou a důrazně se distancuje od obvyklých marketingových triků a prodeje levných surovin druhé jakosti. Všechny produkty jsou GMO free a rBGH/rBST free.

Balení: 900 g
Dávkování: Smíchejte 30 g (1 odměrku) s 200 ml studené vody nebo nízkotučného mléka v mixéru nebo šejkru, míchejte 30 sekund. Dávkujte 2-3 porce denně, mezi jídly, v závislosti na denní potřebě bílkovin.
Upozornění: Skladujte v suchu, při teplotě do 25°C, mimo dosah dětí a slunečního záření. Chraňte před mrazem! Výrobce neručí za škody způsobené nevhodným použitím nebo skladováním.

 

 


Lecitin jako všestranný revitalizér pro tělo i mysl

11.08.2020

 

 

Pokud pročítáte složení potravin, nejspíše jste se setkali s lecitinem jako potravinářskou přísadou. Používá se jako emulgátor, který pomáhá ke smíchání tuků a vody a zabraňuje separaci jednotlivých částí směsi.

Lecitin se skládá z cholinu, mastných kyselin, glycerolu glykolipidů fosfolipidů, kyseliny fosforečné a triglyceridů. Přirozeně se nachází v lidském těle i velkém množství živočišných a rostlinných zdrojů. Mezi nejčastější zdroje lecitinu patří sójové boby, slunečnice nebo vaječné žloutky. Nachází se také v potravinách jako je maso, mořské plody nebo mléčné výrobky. V tomto článku se zaměříme na využití této látky jako doplňku stravy, má totiž řadu zajímavých benefitů.

Účinky lecitinu

Snižuje hladinu cholesterolu

Jedním z nejznámějších zdravotních přínosů lecitinu je jeho pozitivní vliv na hladinu cholesterolu. Studie ukazují, že pravidelný příjem lecitinu může již během dvou měsíců snížit celkovou hladinu cholesterolu až o 42 procent a hladinu LDL cholesterolu o více než 56 procent. [1]

Některé výzkumy navíc naznačují, že lecitin může pomáhat zvyšovat hladinu prospěšného HDL cholesterolu a přispívat k odstraňování mastných usazenin z tepen. [2]

Zlepšuje zažívání

Lecitin může být prospěšný v případě problémů s trávicí soustavou, jako je ulcerózní kolitida, Crohnova choroba nebo syndrom dráždivého střeva. Přibližně 70 procent fosfolipidů ve střevní sliznici je tvořeno lecitinem. Lecitin tak může napomáhat s tvorbou ochranné bariery, která brání vniknutí škodlivých bakterií.

Podle dostupných studií je u pacientů s ulcerózní kolitidou tato fosfolipidová ochranná bariéra až o 70 procent slabší než u zdravých jedinců, což umožňuje šíření nebezpečných mikrobů a zvyšuje riziko zánětu střeva. Přestože je výzkum stále omezený, naznačuje, že suplementace lecitinu by u osob trpících těmito obtížemi mohla mít pozitivní účinky na celkové zdraví trávicího traktu. [3]

Podporuje kojení

Ucpané mléčné kanálky jsou u mnoha kojících žen poměrně běžným problémem. Vyznačují se zarudnutím a otokem, mohou být bolestivé a obtížně řešitelné. V nejhorším případě mohou vést až k rozvoji mastitidy (infekce prsu). Mnoho odborníků doporučuje ženám s opakujícím se výskytem ucpaných mléčných kanálků právě užívání lecitinu. Ten může pomoci snížit viskozitu mateřského mléka a tím zabránit dalšímu ucpávání. [4]

Pečuje o vaši pokožku

Podíváte-li se na etiketu v podstatě jakéhokoliv produktu péče o pleť, ve složení najdete nějakou z forem lecitinu. Tato látka má totiž zvláčňující a změkčující účinky a je tak účinná při problémech se suchou a podrážděnou pokožkou. V kombinaci s dalšími přísadami na zklidnění pokožky může být topická aplikace lecitinu prospěšná při léčbě ekzémů nebo atopické dermatitidy. Pro potvrzení účinků lecitinu na celkové zdraví pokožky bude však potřeba ještě další výzkum. [5]

Optimalizuje mozkové funkce

Lecitin je bohatým zdrojem cholinu, který je klíčový pro různé aspekty lidského zdraví. Cholin je mimo jiné prekurzorem acetylcholinu, neurotransmiteru, který je důležitý pro správné fungování paměti a učení.

Studie publikovaná v American Journal of Clinical Nutrition zjistila, že vyšší příjem cholinu byl spojen se zlepšením kognitivních funkcí. [6] Jiná studie prokázala, že doplnění cholinu vedlo ke zlepšení paměti u starších osob se špatnou pamětí. [7]

Posiluje imunitu

Výzkum na krysách ukázal, že by lecitin mohl posilovat imunitní funkce. U diabetických potkanů došlo při podávání lecitinu ke zvýšení aktivity makrofágů (imunitní buňky, které pohlcují cizorodé částice a mikroorganismy) o 29 procent. Zároveň byl u nediabetických krys pozorován 92procentní nárůst počtu lymfocytů (bílé krvinky klíčové pro fungování imunitního systému). Tyto výsledky naznačují, že alespoň u krys by mohl mít lecitin imunomodulační účinky. Pro zjištění role lecitinu v rámci lidské imunity bude ale i zde nezbytný další výzkum. [8]

Pomáhá tělu vyrovnat se s fyzickým i psychickým stresem

Lecitin obsahuje fosfatidylserin, což je běžný fosfolipid, který pomáhá tvořit část buněčných membrán rostlin a zvířat. Tato látka ovlivňuje stresové hormony kortizol a adrenokortikotropní hormon (ACTH) a pomáhá tlumit reakci organismu na stres.

Vědci zkoumali vliv kyseliny fosfatidové a fosfatidylserinu (kombinace označována jako PAS) na hladiny stresových hormonů ACTH a kortizolu a celkovou úroveň stresu. Byly porovnávány dávky PAS o velikostech 400, 600 a 800 mg. Vědci zjistili, že PAS může mít významné účinky na lidskou psychiku a zároveň, že je tento efekt závislý na velikosti dávky. Jako ideální dávka se jevilo 400 mg PAS. Tato dávka byla pro snižování hladin stresových hormonů v krevním séru účinnější než vyšší dávky.

Tato studie naznačuje, že by vybrané složky lecitinu mohly mít pozitivní účinek na tlumení stresu a mohly by být dokonce využity při léčbě poruch souvisejících se stresem. [9]

Prevence osteoporózy

Přestože se výsledky studií rozcházejí, naznačují, že by sójový lecitin mohl působit jako prevence osteoporózy. Obsahuje totiž izoflavony, konkrétně glykosidy, které mohou pomáhat posilovat kosti. Podle vědců by tak mohl sójový lecitin potenciálně snižovat rychlost úbytku kostní hmoty a riziko zlomenin. Zatím jsou však tyto domněnky podloženy pouze epidemiologickou studií, podle které je u starších asijských žen menší výskyt zlomenin kyčle dáván do souvislosti s vyšší konzumací sójových produktů. [10] Bude tedy zajímavé sledovat, jestli tyto účinky potvrdí i další studie.

Ulevuje od příznaků menopauzy

Studie z roku 2018 ukazuje, že by lecitin mohl pomoci zlepšit celkovou vitalitu a hladiny krevního tlaku u žen s příznaky menopauzy. Randomizovaná, dvojitě zaslepena, placebem kontrolovaná studie zahrnovala celkem 96 žen ve věku 40 až 60 let, kterým byl denně po dobu 8 týdnů podáván lecitin v dávce 1200 nebo 600 mg, případně placebo. U skupiny s vyšší dávkou lecitinu bylo ve srovnání se zbývajícími dvěma skupinami pozorováno znatelnější zlepšení symptomů únavy, diastolického krevního tlaku a indexu kotník/paže (slouží k měření ztuhlosti tepen). [11]

Sójový, vaječný nebo slunečnicový lecitin?

Lecitin může pocházet z různých zdrojů. Mezi ty nejběžnější patří sója, slunečnice a vaječné žloutky. Všechny tři mají srovnatelné zdravotní účinky, přesto mezi nimi mohou být určité rozdíly.

Sójový lecitin je nejčastěji se vyskytující formou. Nemusí se však vždy jednat o nejlepší volbu, protože v některých případech může být vyráběn z geneticky modifikovaných sójových bobů. Je tedy třeba vybírat kvalitního výrobce. Sója zároveň patří mezi poměrně silné alergeny. Nicméně výzkumy ukazují, že sójový lecitin neobsahuje velké množství sójového proteinu, který je většinou důvodem alergické reakce. V příp

Lecitin z vaječného žloutku nemusí být vhodný pro ty, kteří se stravují vegansky nebo chtějí minimalizovat příjem živočišných produktů. Podobně jako u sójového lecitinu mohou být během jeho extrakce v některých případech užívány agresivní chemikálie.

Slunečnicový lecitin se jeví jako nejlepší volba. Je veganský, nealergenní, bez GMO a při jeho výrobě se využívají šetrnější metody extrakce bez použití škodlivých chemikálií.

Závěrem

Lecitin je bezpečný doplněk výživy bez závažnějších vedlejších účinků. Může být vhodnou alternativou pro jedince, kteří chtějí zlepšit svou hladinu cholesterolu, podpořit kognitivní funkce nebo pečovat o svou pokožku. Některé studie naznačují, že by lecitin mohl mít i další zdravotní benefity jako je podpora imunity, prevence osteoporózy nebo pomoc při zvládání stresu. V budoucnu tak pravděpodobně můžeme očekávat další studie, které nám podrobněji odhalí, jak může lecitin napomoci k optimálnímu fungování našeho organismu.

Doporučené produkty k suplementaci:

Sunflower Lecithtin – Nutriworks

Soy Lecithin – Nutriworks

Autor článku: Mgr. Tomáš Pavelek