Prodejna PLZEŇ

Navštivte stránky naší
kamenné pobočky

FITNESS & WELLNESS SHOP PLZEŇ

Do prodejny»
Logo

Prodejna OSTRAVA

Navštivte stránky naší
kamenné pobočky

FITNESS & WELLNESS SHOP OSTRAVA

Do prodejny»
Archivy

ForActiv Brno – Aktuality

OCHUTNÁVKA – MYOTEC 100% GRASS-FED WHEY

21.08.2020

 

Vážení zákazníci, nyní máte možnost u náš na prodejně ochutnat jednu z novinek firmy MyoTec!

100% GRASS FED WHEY

– 100% Grass-Fed Whey = křišťálová kvalita z auditovaného farmářského mléka 300+

– 300+ grass-fed WPI izolát syrovátkové bílkoviny

– 87 % bílkoviny příchuť natural, 82 % příchuť čokoláda

– Slazené steviolglykosidy

Originální y 300+ grass-fed WPI (izolát syrovátkové bílkoviny) s obsahem 87% bílkovin (příchuť Natural Milk) a 82% bílkovin (příchuť Farm Chocolate), s přírodním sladidlem steviolglykosid. Unikátní kvalita základního zdroje je charakteristická vysokým obsahem důležitých bioaktivních složek, esenciálních a dalších důležitých  aminokyselin (EAA, BCAA, L-Glutamin).

Farmářské mléko Grass-fed 300+ (Carbery Grass Fed Cows) pochází z etických chovů v Irsku a to od volně pasoucích se krav, krmených travou. Celý proces je navíc profesionálně auditován v programu Origin Green. Jedinečné čisté podnebí a přirozená pastva (300 a více dní v roce) jsou garancí maximální kvality a vysokého obsahu esenciálních aminokyselin.

Dalším důležitým parametrem je minimální uhlíková stopa vyprodukovaná při tvorbě tohoto jedinečného produktu (tzv. udržitelné/ekologické zemědělství). Křišťálově čistá bílkovina je v rámci výrobního procesu izolována velmi šetrnou metodou cross-flow a v dalším kroku zabalena do finálního produktu.

Proč 100% Grass-Fed Whey?

– VYSOKÝ OBSAH ESENCIÁLNÍCH AMINOKYSELIN = EAA + BCAA

– KŘIŠŤÁLOVÁ ČISTOTA

– 100% ORIGINÁL (CARBERY GRASS-FED) = izolát syrovátkové bílkoviny v kvalitě grass-fed 300+

– ZDROJ FARMÁŘSKÉ MLÉKO (GRASS-FED 300 PLUS) = délka přirozené pastvy 300 a více dní v roce

– PROGRAM ORIGIN GREEN = auditovaná produkce od mléka až po finální surovinu

– UDRŽITELNÉ / EKOLOGICKÉ ZEMĚDĚLSTVÍ = produkce s minimální uhlíkovou stopou

– PODPORA ETICKÉ A LOKÁLNÍ PRODUKCE MLÉKA = poctivé mléko z tradičních rodinných farem v Irsku

– KVALITA PŘED KVANTITOU = neobsahuje průmyslové mléko z tzv. intenzivních velkochovů produkované na kvantitu a nízkou cenu (většina současné produkce)

– BEZ OBSAHU PRO TĚLO A PŘÍRODNÍ PROSTŘEDÍ NEPŘIROZENÝCH UMĚLÝCH SLADIDEL (sukralóza,…)

– 100% EVROPSKÝ PŮVOD

– rBGH (rBST) free, GMO free

– 100% recyklovatelný obal

100% Grass-Fed Whey = ŠPIČKOVÁ KVALITA, která mluví bez okras sama za sebe!

V případě, že výrobce využívá jako základní zdroj levné nekvalitní mléko (většina nabízené produkce), můžete bez nadsázky zapomenout na všechny cold-press technologie, nativní technologie, CFM technologie a ostatní lákavě znějící pojmy. Jinými slovy v případě nekvalitního základu vždy platí, že „to co tam má být, toho tam nikdy tolik nebude a to co tam nemá být, toho tam zase může být až moc“. Základem 100% Grass-Fed Whey je naopak skutečné mléko (viz. níže) na nejvyšší úrovni grass-fed 300+  a kvalita tohoto produktu mluví sama za sebe, stačí zkontrolovat parametry!

Grass-Fed 300+ to je SKUTEČNÉ MLÉKO!

Co znamená pojem Grass-Fed 300+? Stále větší část veřejnosti si uvědomuje, že farmářské mléko od zvířat chovaných na pastvě a krmených travou je nejen svou chutí, ale zejména svou kvalitou na úplně jiné úrovni než tzv. průmyslové mléko z intenzivních velkochovů, kde je základním krmivem kukuřičná siláž, krmné premixy, aditiva a průmyslové krmné směsky. Stačí jen ochutnat naturální formu proteinu z uvedených dvou zdrojů a výrazný rozdíl v chuti je nepřehlédnutelný. Z tohoto důvodu maskují výrobci některých mass-marketingových značek tuto pachuť a přeslazují své produkty umělými sladidly (sukralóza atd.)

Naprostou jedničku v kategorii kvalitního farmářského mléka představuje Grass-Fed 300+, tedy mléko od krav, které jsou trvale na pastvě více než 300 dní v roce a po zbytek roku jsou krmeny senem, nebo fermentovanou trávou. Tohoto čísla lze v Evropě dosáhnout jen v Irsku, nikde jinde. Dalším takovým místem v celosvětovém měřítku je např. Nový Zéland. Právě tyto dva zdroje patří k absolutní špičce a právě z tohoto důvodu je vše v Irsku tak bedlivě hlídáno a certifikováno v programu Origin Green. Protože samozřejmě i zde existují producenti zneužívající tento fakt a nabízející naprosto odlišnou, tedy nízkou kvalitu.

Výzkum irské národní agentury Teagasc (Agriculture and Food Development Authority) pro výzkum zemědělství a potravin také prokázal, že více než 90% kravské stravy v programu Origin Green pochází z trávy = Grass-Fed 300+ !

Pro srovnání, náš další špičkový produkt MyoTec I Love BIO Protein je také vyroben ze SKUTEČNÉHO MLÉKA a přestože nabízí nejvyšší alpskou kvalitu, není zde možná certifikace Grass-Fed 300+. Důvodem je fakt, že v Rakousku je díky podnebí maximální možná délka pastvy 7-8 měsíců, tedy cca 210 – 240 dnů, následně jsou krávy opět ustájeny a krmeny senem. Nicméně se jedná o další produkt špičkové kvality a čistoty.

UPOZORNĚNÍ: V kategorii grass-fed dochází u sportovní výživy k častému zneužívání tohoto pojmu a jsou nabízeny produkty, které uvedené parametry ani zdaleka nesplňují!!! Obezřetnost je nutná zejména v kategorii tzv. on-line a mass-marketingových značek.

100% Grass-Fed Whey = program Origin Green a MINIMÁLNÍ UHLÍKOVÁ STOPA

Program Origin Green chrání a podporuje lokální producenty (tradiční rodinné farmy), staví na nejvyšší možné kvalitě a přírodních bohatstvích Irska. Díky průměrné velikosti stáda pouhých 70 krav, nízké hustotě pastevního chovu (tradiční a dlouhověká lokální plemena) a díky průměrným výnosům mléka zaměřeným na kvalitu, má Irsko záviděníhodnou pověst v oblasti péče o zvířata a životní prostředí.

Výsledkem tohoto jedinečného programu je nejnižší uhlíková stopa pro produkci mléka v EU Irsko je také jedinou zemí na světě, která pravidelně audituje a měří uhlíkovou stopu každé mléčné farmě v rámci programu Origin Green a to každých 18 měsíců!

Proč stévie a steviol-glykosid? Protože se jedná o přirozenou formu sladidla a to jak pro životní prostředí, tak pro lidské tělo.

Je to tak jednoduché: glykosidy se přirozeně vyskytují v přírodním prostředí, zejména v rostlinách a jsou naturálním (nekalorickým) derivátem sacharidů v těle rostliny. Steviol-glykosid je naturální glykosid extrahovaný ze stévie, který má vysokou sladivost. Steviol-glykosid je odbouráván a štěpen enzymem glykosidázou = princip toho, co je přírodě známé, tedy „zámek a klíč“.

V případě umělých sladidel je tomu jinak, např. sukralóza se v přírodním prostředí přirozeně nevyskytuje (umělá/syntetická forma), proto jsme si toto umělé sladidlo nezvolili. Sukralóza je syntetický produkt, který se vyrábí tzv. chlorováním sacharózy (stolní řepný cukr). Výsledkem tohoto syntetického procesu je superodolná sloučenina tří atomů chloru a sacharózy, která je pro naše tělo a životní prostředí nepřirozená a těžko zpracovatelná.

 

O projektu MyoTec

Nabijte se pozitivní energií! MyoTec je sportovní výživa vyrobená z čistých a kvalitních surovin, to vše s nulovým obsahem umělých sladidel a minimalizovaným obsahem balastních aditiv. Se značkou MyoTec víte naprosto přesně, co do svého těla dostáváte. Co je vzhledem k maximální fyzické výkonnosti a zdraví důležitější?

Celý projekt vznikl jako první svého druhu v roce 2011 a to v navaznosti na nejnovější trendy a požadavky v oblasti zdravého životního stylu a a aktivní fyzické výkonnosti (cross-funkční trénink, body weight training, fitness, bojové sporty atd.). Značka MyoTec je 100% v českých rukou a důrazně se distancuje od obvyklých marketingových triků a prodeje levných surovin druhé jakosti. Všechny produkty jsou GMO free a rBGH/rBST free.

Balení: 900 g
Dávkování: Smíchejte 30 g (1 odměrku) s 200 ml studené vody nebo nízkotučného mléka v mixéru nebo šejkru, míchejte 30 sekund. Dávkujte 2-3 porce denně, mezi jídly, v závislosti na denní potřebě bílkovin.
Upozornění: Skladujte v suchu, při teplotě do 25°C, mimo dosah dětí a slunečního záření. Chraňte před mrazem! Výrobce neručí za škody způsobené nevhodným použitím nebo skladováním.

 

 


Lecitin jako všestranný revitalizér pro tělo i mysl

11.08.2020

 

 

Pokud pročítáte složení potravin, nejspíše jste se setkali s lecitinem jako potravinářskou přísadou. Používá se jako emulgátor, který pomáhá ke smíchání tuků a vody a zabraňuje separaci jednotlivých částí směsi.

Lecitin se skládá z cholinu, mastných kyselin, glycerolu glykolipidů fosfolipidů, kyseliny fosforečné a triglyceridů. Přirozeně se nachází v lidském těle i velkém množství živočišných a rostlinných zdrojů. Mezi nejčastější zdroje lecitinu patří sójové boby, slunečnice nebo vaječné žloutky. Nachází se také v potravinách jako je maso, mořské plody nebo mléčné výrobky. V tomto článku se zaměříme na využití této látky jako doplňku stravy, má totiž řadu zajímavých benefitů.

Účinky lecitinu

Snižuje hladinu cholesterolu

Jedním z nejznámějších zdravotních přínosů lecitinu je jeho pozitivní vliv na hladinu cholesterolu. Studie ukazují, že pravidelný příjem lecitinu může již během dvou měsíců snížit celkovou hladinu cholesterolu až o 42 procent a hladinu LDL cholesterolu o více než 56 procent. [1]

Některé výzkumy navíc naznačují, že lecitin může pomáhat zvyšovat hladinu prospěšného HDL cholesterolu a přispívat k odstraňování mastných usazenin z tepen. [2]

Zlepšuje zažívání

Lecitin může být prospěšný v případě problémů s trávicí soustavou, jako je ulcerózní kolitida, Crohnova choroba nebo syndrom dráždivého střeva. Přibližně 70 procent fosfolipidů ve střevní sliznici je tvořeno lecitinem. Lecitin tak může napomáhat s tvorbou ochranné bariery, která brání vniknutí škodlivých bakterií.

Podle dostupných studií je u pacientů s ulcerózní kolitidou tato fosfolipidová ochranná bariéra až o 70 procent slabší než u zdravých jedinců, což umožňuje šíření nebezpečných mikrobů a zvyšuje riziko zánětu střeva. Přestože je výzkum stále omezený, naznačuje, že suplementace lecitinu by u osob trpících těmito obtížemi mohla mít pozitivní účinky na celkové zdraví trávicího traktu. [3]

Podporuje kojení

Ucpané mléčné kanálky jsou u mnoha kojících žen poměrně běžným problémem. Vyznačují se zarudnutím a otokem, mohou být bolestivé a obtížně řešitelné. V nejhorším případě mohou vést až k rozvoji mastitidy (infekce prsu). Mnoho odborníků doporučuje ženám s opakujícím se výskytem ucpaných mléčných kanálků právě užívání lecitinu. Ten může pomoci snížit viskozitu mateřského mléka a tím zabránit dalšímu ucpávání. [4]

Pečuje o vaši pokožku

Podíváte-li se na etiketu v podstatě jakéhokoliv produktu péče o pleť, ve složení najdete nějakou z forem lecitinu. Tato látka má totiž zvláčňující a změkčující účinky a je tak účinná při problémech se suchou a podrážděnou pokožkou. V kombinaci s dalšími přísadami na zklidnění pokožky může být topická aplikace lecitinu prospěšná při léčbě ekzémů nebo atopické dermatitidy. Pro potvrzení účinků lecitinu na celkové zdraví pokožky bude však potřeba ještě další výzkum. [5]

Optimalizuje mozkové funkce

Lecitin je bohatým zdrojem cholinu, který je klíčový pro různé aspekty lidského zdraví. Cholin je mimo jiné prekurzorem acetylcholinu, neurotransmiteru, který je důležitý pro správné fungování paměti a učení.

Studie publikovaná v American Journal of Clinical Nutrition zjistila, že vyšší příjem cholinu byl spojen se zlepšením kognitivních funkcí. [6] Jiná studie prokázala, že doplnění cholinu vedlo ke zlepšení paměti u starších osob se špatnou pamětí. [7]

Posiluje imunitu

Výzkum na krysách ukázal, že by lecitin mohl posilovat imunitní funkce. U diabetických potkanů došlo při podávání lecitinu ke zvýšení aktivity makrofágů (imunitní buňky, které pohlcují cizorodé částice a mikroorganismy) o 29 procent. Zároveň byl u nediabetických krys pozorován 92procentní nárůst počtu lymfocytů (bílé krvinky klíčové pro fungování imunitního systému). Tyto výsledky naznačují, že alespoň u krys by mohl mít lecitin imunomodulační účinky. Pro zjištění role lecitinu v rámci lidské imunity bude ale i zde nezbytný další výzkum. [8]

Pomáhá tělu vyrovnat se s fyzickým i psychickým stresem

Lecitin obsahuje fosfatidylserin, což je běžný fosfolipid, který pomáhá tvořit část buněčných membrán rostlin a zvířat. Tato látka ovlivňuje stresové hormony kortizol a adrenokortikotropní hormon (ACTH) a pomáhá tlumit reakci organismu na stres.

Vědci zkoumali vliv kyseliny fosfatidové a fosfatidylserinu (kombinace označována jako PAS) na hladiny stresových hormonů ACTH a kortizolu a celkovou úroveň stresu. Byly porovnávány dávky PAS o velikostech 400, 600 a 800 mg. Vědci zjistili, že PAS může mít významné účinky na lidskou psychiku a zároveň, že je tento efekt závislý na velikosti dávky. Jako ideální dávka se jevilo 400 mg PAS. Tato dávka byla pro snižování hladin stresových hormonů v krevním séru účinnější než vyšší dávky.

Tato studie naznačuje, že by vybrané složky lecitinu mohly mít pozitivní účinek na tlumení stresu a mohly by být dokonce využity při léčbě poruch souvisejících se stresem. [9]

Prevence osteoporózy

Přestože se výsledky studií rozcházejí, naznačují, že by sójový lecitin mohl působit jako prevence osteoporózy. Obsahuje totiž izoflavony, konkrétně glykosidy, které mohou pomáhat posilovat kosti. Podle vědců by tak mohl sójový lecitin potenciálně snižovat rychlost úbytku kostní hmoty a riziko zlomenin. Zatím jsou však tyto domněnky podloženy pouze epidemiologickou studií, podle které je u starších asijských žen menší výskyt zlomenin kyčle dáván do souvislosti s vyšší konzumací sójových produktů. [10] Bude tedy zajímavé sledovat, jestli tyto účinky potvrdí i další studie.

Ulevuje od příznaků menopauzy

Studie z roku 2018 ukazuje, že by lecitin mohl pomoci zlepšit celkovou vitalitu a hladiny krevního tlaku u žen s příznaky menopauzy. Randomizovaná, dvojitě zaslepena, placebem kontrolovaná studie zahrnovala celkem 96 žen ve věku 40 až 60 let, kterým byl denně po dobu 8 týdnů podáván lecitin v dávce 1200 nebo 600 mg, případně placebo. U skupiny s vyšší dávkou lecitinu bylo ve srovnání se zbývajícími dvěma skupinami pozorováno znatelnější zlepšení symptomů únavy, diastolického krevního tlaku a indexu kotník/paže (slouží k měření ztuhlosti tepen). [11]

Sójový, vaječný nebo slunečnicový lecitin?

Lecitin může pocházet z různých zdrojů. Mezi ty nejběžnější patří sója, slunečnice a vaječné žloutky. Všechny tři mají srovnatelné zdravotní účinky, přesto mezi nimi mohou být určité rozdíly.

Sójový lecitin je nejčastěji se vyskytující formou. Nemusí se však vždy jednat o nejlepší volbu, protože v některých případech může být vyráběn z geneticky modifikovaných sójových bobů. Je tedy třeba vybírat kvalitního výrobce. Sója zároveň patří mezi poměrně silné alergeny. Nicméně výzkumy ukazují, že sójový lecitin neobsahuje velké množství sójového proteinu, který je většinou důvodem alergické reakce. V příp

Lecitin z vaječného žloutku nemusí být vhodný pro ty, kteří se stravují vegansky nebo chtějí minimalizovat příjem živočišných produktů. Podobně jako u sójového lecitinu mohou být během jeho extrakce v některých případech užívány agresivní chemikálie.

Slunečnicový lecitin se jeví jako nejlepší volba. Je veganský, nealergenní, bez GMO a při jeho výrobě se využívají šetrnější metody extrakce bez použití škodlivých chemikálií.

Závěrem

Lecitin je bezpečný doplněk výživy bez závažnějších vedlejších účinků. Může být vhodnou alternativou pro jedince, kteří chtějí zlepšit svou hladinu cholesterolu, podpořit kognitivní funkce nebo pečovat o svou pokožku. Některé studie naznačují, že by lecitin mohl mít i další zdravotní benefity jako je podpora imunity, prevence osteoporózy nebo pomoc při zvládání stresu. V budoucnu tak pravděpodobně můžeme očekávat další studie, které nám podrobněji odhalí, jak může lecitin napomoci k optimálnímu fungování našeho organismu.

Doporučené produkty k suplementaci:

Sunflower Lecithtin – Nutriworks

Soy Lecithin – Nutriworks

Autor článku: Mgr. Tomáš Pavelek

 


NOVINKA OD ŠUFÁNKA!

04.08.2020

 

 

Jedna z nejluxusnějších záležitostí, která se skvěle hodí lze jak do snídaňové kaše, tak do slaných pokrmů.

Máslo je vyráběné z prémiových iránských pistácií, které si Šufánek sám praží.

Pistácie jsou rozemleté do extra jemné konzistence, která se takřka rozplývá na jazyku.


PREWORKOUT JAKÝ TU JEŠTĚ NEBYL!

15.07.2020

TribuGEN je desetisložková předtréninková formule s obsahem originálního bulharského tribulu s garantovaným obsahem 60% protodioscinu.

TribuGEN je sestaven speciálně pro silové sportovní disciplíny zaměřené na intenzivní nárůst síly, výkonu a svalového objemu.

Kombinace jednotlivých složek je dlouhodobě prověřena úspěšnými bulharskými powerliftery a silovými sportovci. Produkt tak logicky zapadá do komplexní suplementace s dalšími produkty jako je VemoHerb Bulgarian Tribulus, Rhodiola Rosea, Ecdysterone, nebo ProGEN.​

Jaká je filozofie produktu TribuGEN?

Základ tvoří ověřená předtréninková kombinace zaměřená na 3 hlavní cíle:

▪️Stimulace silového výkonu a přenosu buněčné energie ATP
▪️Stimulace proteosyntézy a pozitivní dusíkové bilance
▪️Zrychlení potréninkové regenerace a rychlé navození optimální metabolické odezvy

Pro koho je TribuGEN vhodný ?

TribuGEN je 100% naturální a maximálně čistý = bez obsahu umělých sladidel. TribuGEN je určen pro seriózní silový a objemový trénink, jednoduše pro tvrdě pracující sportovce!

Jak je TribuGEN sestaven?

Jedna dávka obsahuje:
500 mg Bulharského Tribulu (z toho 300 mg protodioscin a 200 mg ostatní důležité bioaktivní složky)
300 mg Vitamínu C
200 mg Kofeinu
4000 mg Citrulin malátu
2000 mg Kreatinu
1000 mg L-Leucinu
500 mg L-Isoleucinu
500 mg L-Valinu
300 mg L-Argininu
10 mg Extraktu černého pepře


HLEDÁTE ČISTĚ ROSTLINNÝ ZDROJ OMEGA 3?

30.06.2020

Pokud chcete zvýšit příjem omega-3 a hledáte čistě rostlinný zdroj, je lněný olej zřejmě nejlepší volbou. Jeho benefity navíc zdaleka nekončí u vysokého obsahu těchto nenasycených mastných kyselin, proto by měl být součástí každého vyváženého jídelníčku.

Vyvážený jídelníček by měl obsahovat zhruba dvakrát až čtyřikrát méně omega-6 než omega-3, lněný olej je tedy ideální. Pokud je tento poměr ve prospěch omega-6, chovají se tyto kyseliny prozánětlivě a zcela prokazatelně zhoršují celkovou kondici a zdraví. Bohužel, typická západní strava obsahuje 14x až 25x více omega-6 než omega-3. Výsledkem je rozvoj mnoha civilizačních chorob – diabetu, kardiovaskulárních chorob a rakoviny.

Pro doplnění ještě dodáme, že lněný olej obsahuje kyselinu alfa linolenovou (ALA), ne však kyselinu eikosapentaenovou (EPA) a dokosahexaenovou (DHA), které jsou obsažené např. v rybím oleji. To však není vůbec na závadu – tělo si tyto dvě látky (EPA + DHA) z dodané kyseliny alfa linolenové vytvoří samo.

Benefity lněného oleje

Nejdůležitějšími a velmi dobře popsanými vlastnostmi jsou:

Schopnost potlačit chronický zánět
Schopnost posílit zdraví srdce a cév
Schopnost posílit zdraví a kondici mozku
Schopnost předcházet vzniku rakoviny


01.07.2020

 

Během dovolené je náš trávící systém vystaven cizorodému prostředí (jídlu, nápojům,…), se kterými si ne vždy umí poradit. Důsledky pak všichni známe – nevolnost, bolesti břicha, neustálé odbíhání na toaletu.

Značka Viridian proto přišla s doplňkem Travel Biotic, který obsahuje speciální probiotika Saccharomyces Boulardii, která z trávícího systému odstraňují nežádoucí mikroorganismy. Doplněná jsou o prášek z kořene zázvoru, který její účinky posiluje. Pro čas dovolené tak jde o ideální doplněk.

Travel Biotic naleznete zde >>

Velmi užitečné mohou být také další dva doplňky. Peppermint Oil Plus dovede velmi rychle pomocí s těžkostí a nadýmáním po vydatném jídle, zatímco Synerbio Daily komplexním způsobem podpoří oslabené zažívání a dodá mu tak větší odolnost.


NOVINKA – REFLEX VITAMÍN C!

28.06.2020

 

– Vitamín C ve formeE kyseliny askorbové
– 500 mg (625 % RHP) na jednu kapsli
– Efektivní doplnění vitamínu .

Co je to vitamin C?
Vitamin C se vyskytuje převážně v citrusových plodech, ovoci a zelenině. 
Je to ve vodě rozpustná živina známá také jako kyselina askorbová. Podporuje imunitní systém a pomáhá snižovat únavu a vyčerpání. Hraje také důležitou roli v syntéze kolagenu, který se nachází v našich kostech, kůži, dásních, zubech a dalších částech těla. Bez vitamínu C by naše tělo nebylo schopné vyrobit kolagen, životně důležitý protein, který přispívá k udržení dobré kondice kůže, cév a kostí. Vitamin C je silný antioxidant, který pomáhá posílit přirozenou obranyschopnost těla a zlepšuje vstřebávání železa.


Jak přirozeně snížit hladinu homocysteinu a zlepšit tréninkové výsledky i zdraví?

09.06.2020

Dlouhodobý nadměrný příjem živočišných bílkovin může vést ke zvýšené hladině homocysteinu v těle. To dále může být příčinou snížené kondice i jedním z rozhodujících faktorů pro rozvoj onemocnění cév a srdce, diabetu, rakoviny, ale i dalších chorob. Mezi živočišné bílkoviny se v tomto směru počítá bílkovina pocházející z masa, mléka nebo syrovátky.

V tomto článku si ukážeme, že nadměrné hladině homocysteinu v těle lze efektivně a v podstatě velmi snadno předcházet.

Co je to homocystein

Je třeba mít na paměti, že homocystein podobně jako cholesterol není žádný jed, který je třeba zcela potlačit, ale přirozená a pro fungování těla nezbytná látka. Konkrétně jde o aminokyselinu vznikající z methioninu, taktéž aminokyseliny, v rámci takzvaného methioninového cyklu. Tento složitý biochemický proces probíhá v každé buňce našeho těla. Jeho cílem je přeměna vstupní látky (methioninu) na látky další, které tělo dále využívá.

Vzniklý homocystein je přeměněn na cystein, který je téměř ze tří čtvrtin dále metabolizován na dobře známý glutathion. Tato látka je jakýmsi hlavním antioxidantem – má nejdůležitější roli v zamezování nárůstu tzv. oxidačního stresu – stavu, kdy v těle stoupá činnost volných radikálů poškozujících buňky. Působí proti němu samo o sobě a navíc posiluje činnost dalších antioxidantů v těle. Jednou z dalších látek metabolizovaných v těle z homocysteinu je taurin, který má stejně jako glutathion antioxidační účinky a je nezbytný pro přenos nervových signálů, proto je vysoce koncentrován v mozku a v srdeční svalovině. (1) Celý methioninový cyklus probíhá za nutné účasti vitamínů skupiny B2,B6 a B12.

Metabolismus homocysteinu

Co nadměrná hladina homocysteinu způsobuje

Za normálních okolností, tzn. při aktivním životním stylu a zároveň dostatečně pestré stravě, je hladina homocysteinu v normálu. Už při pouhém mírném zvýšení této látky způsobené např. nadměrným příjmem živočišné bílkoviny však dochází v těle k nežádoucím jevům. Jde zejména o aterosklerotické změny v tepnách (2,3) a následným vážným problémům – ischemickou chorobou srdeční, cévním onemocněním mozku a žilním trombózám. Studie prokázaly i souvislosti se zvýšenou hladinou homocysteinu a opakovanými spontánními potraty a komplikacemi během těhotenství. (4). Nenormální metabolismus homocysteinu také přímo souvisí s hladinou krevní glukózy, inzulinu, cholesterolu, kyseliny močové a vznikem diabetu (5,6.) Tím pádem také i s energetickým metabolismem, celkovou tělesnou kondicí a co je pro sportující populací důležité – s proteosyntézou a stavem svalové hmoty.

Co zvyšuje hladinu homocysteinu v těle

Obecně neaktivní životní styl a převážně živočišná strava. Můžeme však mít zvýšenou hladinu homocysteinu i když se pravidelně hýbeme, ba co víc, tvrdě sportujeme? Ano. U fitness populace se může vyskytnout zvýšená hladina homocysteinu díky nadměrné konzumaci živočišných bílkovin. Je to dáno i tím, že kravské mléko, produkty z něj (a také hovězí maso) má vysoký obsah methioninu a dalších látek, které mohou mít na hladinu homocysteinu vliv. V porovnání např. s kozím, ovčím mlékem, ale i lidským mateřským mlékem obsahuje mléko kravské methioninu mnohem více.

Problémem může být i to, pokud nehledíme na kvalitu živočišného proteinu. Skot ve velkochovech je totiž kvůli pozitivnímu vlivu na produkci mléka uměle methioninem dokrmován (7,8). To může jeho hladinu v nadojeném mléce ještě více zvyšovat. Samozřejmě nemluvě o dalších dobře známých negativních jevech spojených s velkochovy jako je užití hormonů a antibiotik.

Na živočišných proteinech samozřejmě není nic závadného, ale jejich každodenní konzumace bez přestávky či změny není pro tělo dlouhodobě vhodná. Jako vždy i zde platí, že bychom měli jednotlivé prvky suplementace čas od času měnit a nekonzumovat neustále to samé.

Jaké látky hladinu homocysteinu snižují

Zcela prokazatelně vitamíny B2, B6, a B12. Co však v případě, že nechceme tělo ochudit o bílkovinu a zároveň mu chceme pomoci hladinu homocysteinu snížit? Jako velmi efektivní se ukazuje užití rostlinné bílkoviny s přidanými volnými formami aminokyselin, které srovnatelně jako živočišná bílkovina podpoří proteosyntézu a zároveň zafungují jako očista pro tělo a obzvláště svalovou hmotu. Naprostou novinkou je pak spojení rostlinné bílkoviny, volných forem aminokyselin, enzymů a beta-ecdysteronu.(9,10) Ukazuje se, že tato kombinace má zároveň očistný, podpůrný a také restartující efekt.

Závěr

Jde tedy o ideální kombinaci, pokud chceme tělu ulevit, umožnit mu zregenerovat, očistit se, a zároveň se posunout na další úroveň v tréninkových výsledcích.

Doporučený produkt pro suplementaci: ProGEN+ Vemoherb

Autor článku: Tomáš Kouřil

Zdroje:

  1. Faktory ovlivňující metabolismus homocysteinu u vybraných nemocí s komplexní etiopatogenezí. Veselá, 2007. Dostupné z: https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&ved=2ahUKEwjy-oXqqOrpAhUSTcAKHcgkBI0QFjABegQIBRAB&url=https%3A%2F%2Fis.cuni.cz%2Fwebapps%2Fzzp%2Fdownload%2F140008463&usg=AOvVaw2sCkhteTOJSSWoKl47xdVg
  2. A Quantitative Assessment of Plasma Homocysteine as a Risk Factor for Vascular Disease. Probable Benefits of Increasing Folic Acid Intakes. Boushey, Beresford, Omenn, Motulsky. 1995. Dostupné z: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7563456/
  3. Homocysteine and Cardiovascular Disease. Refsum, Ueland, Nygård, Vollset. Dostupné z: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9509248/
  4. Hyperhomocysteinaemia and Human Reproduction. Nelen. 2001. Dostupné z: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11592447/
  5. Homocysteine Metabolism in Diabetes. Wijekoon, M. Brosnan, J. Brosnan. 2007. Dostupné z: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17956306/
  6. Association of homocysteine with type 2 diabetes: a meta-analysis implementing Mendelian randomization approach. Huang. 2013. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3878883/
  7. Změny ve složení mléka po dotaci dojnic vybraným aditivem. Tůmová. 2010. Dostupné z: https://www.vutbr.cz/www_base/zav_prace_soubor_verejne.php?file_id=22758
  8. Vliv diety, zejména obsahu dusíkatých látek, na množství a kvalitu mléčné bílkoviny a zdraví dojnic. Kudrna. Homolka. 2009. Dostupné z: https://vuzv.cz/wp-content/uploads/2018/03/Dojnice-2009.pdf
  9. Phytoecdysteroids Increase Protein Synthesis in Skeletal Muscle Cells. Gorelick-Feldman. 2008. Dostupné z: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18444661/
  10. 20-Hydroxyecdysone increases fiber size in a muscle-specific fashion in rat. Tóth. 2208. Dostupné z: http://real.mtak.hu/6488/


NOVINKA V NAŠEM SORTIMENTU OŘECHOVÝCH MÁSEL – NUTSPREAD!

25.05.2020

 

Prvotřídní suroviny? 👌🏻Zajímavé kombinace jako kešu s kávou nebo vanilkový rohlíček?😍Rodinná firma, která oříšková másla zná jako své boty a dokáže odhadnout co pohladí Vaše chuťové buňky? 🤤To jsou oříšková másla Nutspread, která nyní zakoupíte u nás na prodejně v Brně!💛


NOVĚ JSME PRO VÁS VYTVOŘILI SOUKROMOU FACEBOOKOVOU SKUPINU!

15.05.2020

• Chcete vědět jako první, co je u nás nového?😎
• Zajímají Vás speciální nabídky našich produktů?✨
• Chcete se dovědět o nových článcích?💻
• Využijete doplňky s blížící se expirací?🤔
• Zajímají Vás soutěže a výzvy?✊🏻

To vše v naší skupině najdete!💚

Odkaz na skupinu zde. Stačí jen požádat o členství.😊