Prodejna PLZEŇ

Navštivte stránky naší
kamenné pobočky

FITNESS & WELLNESS SHOP PLZEŇ

Do prodejny»
Logo

Prodejna OSTRAVA

Navštivte stránky naší
kamenné pobočky

FITNESS & WELLNESS SHOP OSTRAVA

Do prodejny»
Archivy

ForActiv Brno – Aktuality

01.07.2020

 

Během dovolené je náš trávící systém vystaven cizorodému prostředí (jídlu, nápojům,…), se kterými si ne vždy umí poradit. Důsledky pak všichni známe – nevolnost, bolesti břicha, neustálé odbíhání na toaletu.

Značka Viridian proto přišla s doplňkem Travel Biotic, který obsahuje speciální probiotika Saccharomyces Boulardii, která z trávícího systému odstraňují nežádoucí mikroorganismy. Doplněná jsou o prášek z kořene zázvoru, který její účinky posiluje. Pro čas dovolené tak jde o ideální doplněk.

Travel Biotic naleznete zde >>

Velmi užitečné mohou být také další dva doplňky. Peppermint Oil Plus dovede velmi rychle pomocí s těžkostí a nadýmáním po vydatném jídle, zatímco Synerbio Daily komplexním způsobem podpoří oslabené zažívání a dodá mu tak větší odolnost.


NOVINKA – REFLEX VITAMÍN C!

28.06.2020

 

– Vitamín C ve formeE kyseliny askorbové
– 500 mg (625 % RHP) na jednu kapsli
– Efektivní doplnění vitamínu .

Co je to vitamin C?
Vitamin C se vyskytuje převážně v citrusových plodech, ovoci a zelenině. 
Je to ve vodě rozpustná živina známá také jako kyselina askorbová. Podporuje imunitní systém a pomáhá snižovat únavu a vyčerpání. Hraje také důležitou roli v syntéze kolagenu, který se nachází v našich kostech, kůži, dásních, zubech a dalších částech těla. Bez vitamínu C by naše tělo nebylo schopné vyrobit kolagen, životně důležitý protein, který přispívá k udržení dobré kondice kůže, cév a kostí. Vitamin C je silný antioxidant, který pomáhá posílit přirozenou obranyschopnost těla a zlepšuje vstřebávání železa.


Jak přirozeně snížit hladinu homocysteinu a zlepšit tréninkové výsledky i zdraví?

09.06.2020

Dlouhodobý nadměrný příjem živočišných bílkovin může vést ke zvýšené hladině homocysteinu v těle. To dále může být příčinou snížené kondice i jedním z rozhodujících faktorů pro rozvoj onemocnění cév a srdce, diabetu, rakoviny, ale i dalších chorob. Mezi živočišné bílkoviny se v tomto směru počítá bílkovina pocházející z masa, mléka nebo syrovátky.

V tomto článku si ukážeme, že nadměrné hladině homocysteinu v těle lze efektivně a v podstatě velmi snadno předcházet.

Co je to homocystein

Je třeba mít na paměti, že homocystein podobně jako cholesterol není žádný jed, který je třeba zcela potlačit, ale přirozená a pro fungování těla nezbytná látka. Konkrétně jde o aminokyselinu vznikající z methioninu, taktéž aminokyseliny, v rámci takzvaného methioninového cyklu. Tento složitý biochemický proces probíhá v každé buňce našeho těla. Jeho cílem je přeměna vstupní látky (methioninu) na látky další, které tělo dále využívá.

Vzniklý homocystein je přeměněn na cystein, který je téměř ze tří čtvrtin dále metabolizován na dobře známý glutathion. Tato látka je jakýmsi hlavním antioxidantem – má nejdůležitější roli v zamezování nárůstu tzv. oxidačního stresu – stavu, kdy v těle stoupá činnost volných radikálů poškozujících buňky. Působí proti němu samo o sobě a navíc posiluje činnost dalších antioxidantů v těle. Jednou z dalších látek metabolizovaných v těle z homocysteinu je taurin, který má stejně jako glutathion antioxidační účinky a je nezbytný pro přenos nervových signálů, proto je vysoce koncentrován v mozku a v srdeční svalovině. (1) Celý methioninový cyklus probíhá za nutné účasti vitamínů skupiny B2,B6 a B12.

Metabolismus homocysteinu

Co nadměrná hladina homocysteinu způsobuje

Za normálních okolností, tzn. při aktivním životním stylu a zároveň dostatečně pestré stravě, je hladina homocysteinu v normálu. Už při pouhém mírném zvýšení této látky způsobené např. nadměrným příjmem živočišné bílkoviny však dochází v těle k nežádoucím jevům. Jde zejména o aterosklerotické změny v tepnách (2,3) a následným vážným problémům – ischemickou chorobou srdeční, cévním onemocněním mozku a žilním trombózám. Studie prokázaly i souvislosti se zvýšenou hladinou homocysteinu a opakovanými spontánními potraty a komplikacemi během těhotenství. (4). Nenormální metabolismus homocysteinu také přímo souvisí s hladinou krevní glukózy, inzulinu, cholesterolu, kyseliny močové a vznikem diabetu (5,6.) Tím pádem také i s energetickým metabolismem, celkovou tělesnou kondicí a co je pro sportující populací důležité – s proteosyntézou a stavem svalové hmoty.

Co zvyšuje hladinu homocysteinu v těle

Obecně neaktivní životní styl a převážně živočišná strava. Můžeme však mít zvýšenou hladinu homocysteinu i když se pravidelně hýbeme, ba co víc, tvrdě sportujeme? Ano. U fitness populace se může vyskytnout zvýšená hladina homocysteinu díky nadměrné konzumaci živočišných bílkovin. Je to dáno i tím, že kravské mléko, produkty z něj (a také hovězí maso) má vysoký obsah methioninu a dalších látek, které mohou mít na hladinu homocysteinu vliv. V porovnání např. s kozím, ovčím mlékem, ale i lidským mateřským mlékem obsahuje mléko kravské methioninu mnohem více.

Problémem může být i to, pokud nehledíme na kvalitu živočišného proteinu. Skot ve velkochovech je totiž kvůli pozitivnímu vlivu na produkci mléka uměle methioninem dokrmován (7,8). To může jeho hladinu v nadojeném mléce ještě více zvyšovat. Samozřejmě nemluvě o dalších dobře známých negativních jevech spojených s velkochovy jako je užití hormonů a antibiotik.

Na živočišných proteinech samozřejmě není nic závadného, ale jejich každodenní konzumace bez přestávky či změny není pro tělo dlouhodobě vhodná. Jako vždy i zde platí, že bychom měli jednotlivé prvky suplementace čas od času měnit a nekonzumovat neustále to samé.

Jaké látky hladinu homocysteinu snižují

Zcela prokazatelně vitamíny B2, B6, a B12. Co však v případě, že nechceme tělo ochudit o bílkovinu a zároveň mu chceme pomoci hladinu homocysteinu snížit? Jako velmi efektivní se ukazuje užití rostlinné bílkoviny s přidanými volnými formami aminokyselin, které srovnatelně jako živočišná bílkovina podpoří proteosyntézu a zároveň zafungují jako očista pro tělo a obzvláště svalovou hmotu. Naprostou novinkou je pak spojení rostlinné bílkoviny, volných forem aminokyselin, enzymů a beta-ecdysteronu.(9,10) Ukazuje se, že tato kombinace má zároveň očistný, podpůrný a také restartující efekt.

Závěr

Jde tedy o ideální kombinaci, pokud chceme tělu ulevit, umožnit mu zregenerovat, očistit se, a zároveň se posunout na další úroveň v tréninkových výsledcích.

Doporučený produkt pro suplementaci: ProGEN+ Vemoherb

Autor článku: Tomáš Kouřil

Zdroje:

  1. Faktory ovlivňující metabolismus homocysteinu u vybraných nemocí s komplexní etiopatogenezí. Veselá, 2007. Dostupné z: https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&ved=2ahUKEwjy-oXqqOrpAhUSTcAKHcgkBI0QFjABegQIBRAB&url=https%3A%2F%2Fis.cuni.cz%2Fwebapps%2Fzzp%2Fdownload%2F140008463&usg=AOvVaw2sCkhteTOJSSWoKl47xdVg
  2. A Quantitative Assessment of Plasma Homocysteine as a Risk Factor for Vascular Disease. Probable Benefits of Increasing Folic Acid Intakes. Boushey, Beresford, Omenn, Motulsky. 1995. Dostupné z: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7563456/
  3. Homocysteine and Cardiovascular Disease. Refsum, Ueland, Nygård, Vollset. Dostupné z: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9509248/
  4. Hyperhomocysteinaemia and Human Reproduction. Nelen. 2001. Dostupné z: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11592447/
  5. Homocysteine Metabolism in Diabetes. Wijekoon, M. Brosnan, J. Brosnan. 2007. Dostupné z: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17956306/
  6. Association of homocysteine with type 2 diabetes: a meta-analysis implementing Mendelian randomization approach. Huang. 2013. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3878883/
  7. Změny ve složení mléka po dotaci dojnic vybraným aditivem. Tůmová. 2010. Dostupné z: https://www.vutbr.cz/www_base/zav_prace_soubor_verejne.php?file_id=22758
  8. Vliv diety, zejména obsahu dusíkatých látek, na množství a kvalitu mléčné bílkoviny a zdraví dojnic. Kudrna. Homolka. 2009. Dostupné z: https://vuzv.cz/wp-content/uploads/2018/03/Dojnice-2009.pdf
  9. Phytoecdysteroids Increase Protein Synthesis in Skeletal Muscle Cells. Gorelick-Feldman. 2008. Dostupné z: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18444661/
  10. 20-Hydroxyecdysone increases fiber size in a muscle-specific fashion in rat. Tóth. 2208. Dostupné z: http://real.mtak.hu/6488/


NOVINKA V NAŠEM SORTIMENTU OŘECHOVÝCH MÁSEL – NUTSPREAD!

25.05.2020

 

Prvotřídní suroviny? 👌🏻Zajímavé kombinace jako kešu s kávou nebo vanilkový rohlíček?😍Rodinná firma, která oříšková másla zná jako své boty a dokáže odhadnout co pohladí Vaše chuťové buňky? 🤤To jsou oříšková másla Nutspread, která nyní zakoupíte u nás na prodejně v Brně!💛


NOVĚ JSME PRO VÁS VYTVOŘILI SOUKROMOU FACEBOOKOVOU SKUPINU!

15.05.2020

• Chcete vědět jako první, co je u nás nového?😎
• Zajímají Vás speciální nabídky našich produktů?✨
• Chcete se dovědět o nových článcích?💻
• Využijete doplňky s blížící se expirací?🤔
• Zajímají Vás soutěže a výzvy?✊🏻

To vše v naší skupině najdete!💚

Odkaz na skupinu zde. Stačí jen požádat o členství.😊

 

 

 

 

 

 

 

 


L-GLUTAMINE A JEHO BENEFITY

11.05.2020

Co je to L-Glutamin?

L-glutamin je volná forma glutaminu, jedné z 20 přirozeně se vyskytujících aminokyselin v bílkovinách ve stravě. Mezi nimi je významný především tím, že je v těle obsažen v největší míře – najdeme jej ve svalech, tkáních i krevním oběhu. Jeho účinky přímo souvisí s imunitním systém, regenerací, pH organismu a regenerací po různých nemocích a úrazech. (1) Mimo to však obrovskou mírou prospívá zažívacímu traktu (a sekundárně tak i dalším systémům v těle) a právě na to se zaměříme v dalším článku.

Benefity L-Glutaminu

1.Zlepšení stavu trávícího systému

l-Glutamine pomáhá při jakémkoli typu zažívacích problémů jako je syndrom dráždivého tračníku (IBS), zánětlivá onemocnění střev jako Crohnova choroba, ulcerózní kolitida, divertukulóza, divertikulitida, syndrom propustného střeva a s ním spojené komplikace jako bolest kloubů, růžovka nebo autoimunitní reakce a choroby. L-Glutamin je pro střeva životně důležitá látka – umožňuje jim zacelovat se a opravovat, proto je pravidelný příjem této aminokyseliny v potravě absolutně nezbytný. (2)

Stojí za zmínku, že člověk slavný pro objevení Krebsova cyklu (známého také jako citrátový cyklus) byl zároveň tím prvním, kdo doporučil užívání L-Glutaminu na problémy se střevy. Sir Hans Adolf Krebs, biochemik, který obdržel v roce 1953 Nobelovu cenu za fyziologii, totiž objevil, že L-Glutamin pomáhá zlepšit imunitní reakci spojenou se střevem.

Studie publikovaná v časopise Klinická imunologie objevila, že L-Glutamine zlepšuje efekt imunitní odpovědi TH2 stimulující zánětlivé cytokiny. L-Glutamin v takovém případě redukuje střevní zánět, což by mohlo pomoci lidem uzdravit se z potravinových alergií. (3)

2.Syndrom propustného střeva a vředy

Miliony lidí se potýkají se syndromem propustného střeva, který je dnes zřejmě hlavní příčinou autoimunitních onemocnění. Syndrom propustného střeva může způsobovat problémy se štítnou žlázou, artritidu, lupénku a další vážné problémy.

Klinické studie prokázaly, že L-Glutamin dokáže tento syndrom léčit – je totiž doslova palivem pro buňky tenkého střeva. Studie publikovaná v medicinském časopise Lancet zkoumala 20 nemocničních pacientů, u nichž suplementace L-Glutaminem prokazatelně snížila střevní propustnost. (2)

Jiná studie vypracovaná na zvířatech popsala, jak L-glutamine pomáhá s ulcerózní kolitidou a zánětlivými onemocněními vnitřností. (4)

Rovněž pomáhá léčit vředy – poskytuje tělu ochranu před dalším poškozením a nabízí zdravější přírodní alternativu antibiotikům, kterými jsou vředy léčeny. (5)

3.Syndrom dráždivého tračníku a průjem

L-Glutamin prokazatelně pomáhá se syndromem dráždivého tračníku (IBS) a průjmem díky příznivému vlivu na produkci hlenu na střevní sliznici, což pomáhá ke zdravému pohybu střeva. (6)

4.Pomáhá spalovat tuk a napravuje diabetes

Průzkumy ukazují, že hladina HGH hormonu (Human growth hormon) se po glutaminové suplementaci zvedá až o 400 %. Tento hormon zlepšuje metabolismus v odpočinkové fázi a také spalování tuku po intenzivním fyzickém výkonu. To je zcela zásadní pro spalování nadbytečného tuku, snižování hmotnosti a budování svalové hmoty.(9)

l-Glutamin rovněž pomáhá spalovat tuk a budovat čistou svalovou hmotu snížením hladin inzulinu a stabilizováním hladiny glukózy v krvi. Studie ukázala, že šest týdnů suplementace 30 g glutaminu znatelně zlepšilo rizikové faktory pro vznik kardiovaskulárních onemocnění a tělesnou kompozici u pacientů s diabetem typu 2. (10)

5.Pomáhá při problémech se štítnou žlázou

Pokud trpíte Hashimotovou chorobou nebo malou aktivitou štítné žlázy, hypotyreózu, měl by být glutamin součástí vaší stravy. Poruchy štítné žlázy totiž s nejvyšší pravděpodobností souvisí se špatným stavem střev (a také s emočním vypětím a stresem).

Potraviny bohaté na glutamin

Následujících 10 potravin obsahuje vysoké množství glutaminu. Pro jeho ideální příjem je samozřejmě dobré je kombinovat a mít tak co nejvíc pestrý jídelníček (je samozřejmé, že není vhodné konzumovat každý den např. hovězí maso).

1.Hovězí vývar

2.Hovězí maso z chovů krmených travou na pastvě (grass-fed)

3.Spirulina

4.Čínské zelí

5.Sýr Cottage

6.Asparagus

7.Rapini

8.Treska, losos

9.Zvěřina

10.Krůta

Závěrem

L-glutamin můžeme užívat i z doplňků stravy (zejména v období zvýšené zátěže a při nemoci). Zde je vhodné vybrat kvalitní, 100% fermentovaný L-Glutamin bez aditiv.

Doporučený produkt k suplementaci: L-Glutamin – MyoTec

Autor článku: Tomáš Kouřil

Zdroje:

0. https://draxe.com/nutrition/l-glutamine-benefits-side-effects-dosage/

1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4056606/

2.thelancet.com/journals/lancet/article/PII0140-6736(93)90939-E/abstract

3.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10600341

4.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7627502

5.https://news.harvard.edu/gazette/story/2009/05/glutamine-supplements-show-promise-in-treating-stomach-ulcers/

6.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14583848

7.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7733028

8.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25466655


KVĚTEN – DLE TCM NEJVHODNĚJŠÍ ČAS PRO POSÍLENÍ SRDCE A KREVNÍHO OBĚHU

04.05.2020

Multivitamin a multiminerál jako prevence i pomoc.

Platí, že jedinci s vysokým rizikem rozvoje kardiovaskulárních onemocnění mohou mít prospěch z pravidelného užívání multivitaminu a multiminerálu.Pro zajištění maximálního zdraví srdce a prevenci kardiovaskulárních onemocnění existují také speciální multivitamíny a multiminerály. Obsahující především látky, které mohou výrazně podpořit zdraví srdce, například:

Extrakt z plodu granátového jablka

Granátové jablko (Punica granatum) je ovoce bohaté na látky zvané polyfenoly, u nichž byly potvrzeny účinky související s potlačením oxidativního stresu, kornatění cév a zvýšeného krevního tlaku. Granátové jablko obsahuje více než 100 bioaktivních složek a je už po dlouhou dobu užíváno pro nápravu mnoha zdravotních problémů.

Extrakt z česneku

Česnek (Allium sativum) je velmi bohatou zásobárnou flavonoidů a sloučenin (jako je na příklad allicin), u nichž byly potvrzeny mnohé prospěšné účinky. Významně se osvědčil v boji s bakteriemi, viry, houbami a parazity, zároveň však jeho účinky souvisí s hladinou krevních tuků, stavem cévních buněk a jejich fungováním.

Vitamin B12

Vitamin B12 je jednou ze základních složek metabolismu homocysteinu. Zvýšená hladina homocysteinu se podílí na endoteliální dysfunkci (porucha funkce cévní výstelky) a dalších kardiovaskulárních onemocněních.

Vitamin D

Vitamin D označuje skupinu vitaminů rozpustných v tucích, jedná se o skupinu steroidních hormonálních prekurzorů označovaných jako kalciferoly. Z kalciferolů se syntetizuje kalcitrol, což je hormon, který ovlivňuje metabolismus vápníku a fosforu.

Závěr

Užívání multivitamínu a multiminerálu je vzhledem k úbytku obsahu mikronutrientů v běžné stravě velmi vhodné.Pokud se při výběru multivitaminu a multiminerálu zaměříte na obsah těch správných látek, může jejich užíváním také výrazně pomoci předcházet riziku rozvoje kardiovaskulárních chorob. Při výběru se zaměřte na to, aby byl pokud možno dávkován v rozpustných kapslích a obsahoval organické (ideálně chelátové) formy minerálů.


29.04.2020

Vážení zákaznící,

z důvodu státního svátku máme dne 8.5.2020 ZAVŘENO

Děkujeme za pochopení.

Foractiv.cz


MYOTEC V NOVÉM!

28.04.2020

 

 

Představujeme novou tvář naší značky MyoTec. Projekt MyoTec vznikl v roce 2011 s ambicí nabídnout seriózní sportovní výživu s nejčistšími přísadami bez použití umělých sladidel. Takový je požadavek našich náročných zákazníků a přesně taková je i naše filozofie.

Spolu s novou tváří představujeme také naprostou novinku:
100% Grass-Fed Whey = superčistý izolát syrovátkové bílkoviny s certifikací 300+.


!PRODEJNY OTEVŘENY!

24.04.2020

Vážení zákazníci,

od 27.4. jsou naše prodejny otevřené v běžné otvírací době od 9:00 do 18:00 ve všední den. Prodejna Brno bude od 16.5. otevřena i v sobotu od 9:00 do 12:00, obnoven bude i rozvoz zboží.

Pro případ potřeby pro Vás máme nachystané jednorázové rukavice a dezinfekci.

Těšíme se na Vaši návštěvu,

Kolektiv ForActiv.cz