Navštivte stránky naší
kamenné pobočky
FITNESS & WELLNESS SHOP PLZEŇ
Do prodejny»FITNESS & WELLNESS SHOP PLZEŇ
Do prodejny»FITNESS & WELLNESS SHOP OSTRAVA
Do prodejny»28.04.2016
Když dort, tak z čokolády a když čokoláda, tak pořádná! Pro kulturisty dostatek bílkovin i hořčíku po tréninku! Kdybyste se chystali připravit pro něco neodolatelného a přitom zdravého, mám pro vás jeden typ – je to naprosto luxusní čoko-čokoládový dortík s neodolatelnou hustou smetanou ochucenou o kešu oříšky.
Na jeden menší, cca 15-20cm velký dortík budeme potřebovat:
450g hořké čokolády na korpus a cca 200g kvalitní hořké čokolády na polevu
100g kokosového nektaru (kokosový cukr), je možné částečně nahradit i stévií
4 vrchovaté polévkové lžíce kvalitního raw kakaa
2 polévkové lžíce kokosového oleje
3 cm široký plátek klasického másla
Vanilkový lusk (nebo 2 odměrky vanilkového proteinu)
1 kelímek husté klasické smetany (250 – 350g)
Citronová šťáva
½ šálku nepražených natural kešu oříšků
7 vajec
Cca 120 ml mandlového nebo jiného rostlinného mléka
Hrst kokosových lupínků na dekoraci
Postup:
Předehřejeme troubu na cca 150°C. V misce nad párou rozpustíme 400g hořké čokolády. Do té pak přidáme kokosový cukr, máslo, kokosový tuk, kakao, mandlové mléko a vnitřek vanilkového lusku nebo 1 odměrku vanilkového proteinu. Mícháme vařečkou, dokud nevznikne hedvábně lesklý krém. Necháme chvíli vychládnout a postupně přimícháme 4 celá vejce a další 3 žloutky. Ze zbylých tří bílků a citronové šťávy ušleháme tuhý sníh, který pak opatrně do směsi přimícháme.
Směs nalijeme do předem připravené menší (ne klasická dortová) formy, vymazané kokosovým tukem a pečeme cca 1 hodinu při 90-110°C (záleží na tom, jakou máte troubu). Upečený korpus nechte vychládnout, pak dejte do lednice.
Mezi tím si připravte opravdu hustou smetanu, v mixéru rozmixujeme kešu oříšky na co nejjemnější prášek (pokud bude hrubší, nic se neděje) a smícháme se smetanou. Pak přidáme odměrku vanilkového proteinu, trošku citronové šťávy a opět promícháme. Až bude korpus vychlazený, potřeme jeho celý povrch smetanovým krémem.
Jako poslední vrstvu si připravíme opět hořkou čokoládu, kterou rozpustíme nad párou (můžeme přidat 1 -2 lžičky kokosového tuku), poté špetičku soli a jakmile čokoláda bude krásně rozpuštěná a hladká, chvíli počkáme, aby nebyla tak horká, a nalijeme ji přes smetanovou vrstvu našeho dortíku.
Pak už zbývá jen dortík libovolně posypat kokosovými lupínky, popřípadě dozdobit dle libosti. Celý dortík pak dáme do lednice nebo na chvíli do mrazáku. Před jeho ochutnáním doporučuji vyndat z lednice o chvilku dříve, aby smetana i čokoláda trošku „povolily“ a vytvořily na ukrojeném kousku dortíku ten správný, čokoládovo-smetanový převis.
P.S.: dortík je velice chutný a plný zdraví prospěšných látek, ale nezapomínejte, že i tak obsahuje značné množství kalorií. I zde tedy platí, že všeho s mírou.
Dortík jsem pekla záměrně při nižší teplotě, abych tolik nezničila tuk obsažený ve žloutcích a čokoládě, která byla RAW tedy za studena vyrobená.
Certifikovaná výživová poradkyně Mgr. Monika Musilová
| © ForActiv Brno - 2021 | Všechna práva vyhrazena |
| Grafika, webdesign: Otakar Korolus | PHP: Jaroslav Mičan | CMS: Wordpress | Nahoru |