Prodejna PLZEŇ

Navštivte stránky naší
kamenné pobočky

FITNESS & WELLNESS SHOP PLZEŇ

Do prodejny»
Logo

Prodejna OSTRAVA

Navštivte stránky naší
kamenné pobočky

FITNESS & WELLNESS SHOP OSTRAVA

Do prodejny»

Aktuality / Články


Není chléb jako chléb

24.01.2016

Není chléb jako chléb 🙂 aneb když se vám chuť běžného pečiva zajídá a chcete zkusit něco nového a přesto zdravého 🙂

Tento chléb je připravený doma, bez jakýchkoliv chemických přísad, je pečený při relativně nízké teplotě, není cenově drahý, není časově náročný a hlavně, pokaždé může být chuťově úplně jiný.

Suroviny jsou napsány na cca kilový bochníček nebo raději 5-6 menších bochníčků (pro nás snazší, protože máme na každý den jeden bochníček, který si rozkrájíme na plátky a víme, na jak dlouho nám chlebík vydrží)

150 g kokosová mouka

50g tapioková moukapaleo chléb

400 g semínek a oříšků (např. 200g sezamové semínko, 100 lněné semínko

60g slunečnicové semínko, 20g mandlí, 20g dýňová semínka)

20g libovolných semínek (dýně, slunečnice)

30g kokosový olej

2 polévkové lžíce psylia

7 vajec (my používáme 5 žloutků a 7 bílků)

Himálajská sůl, rozmarýn, lze přidat i 1-2 stroužky utřeného česneku

Trošku vody dle potřeby (cca 150ml)

Postup:

Do větší mísy nasypeme kokosovou a tapiokovou mouku, přidáme rozmarýn, česnek a sůl. Promícháme. V mixeru rozmixujeme semínka a mandle (400g) do podoby hrubější mouky. Rozemletá semínka smícháme pak ve větší míse s připravenou směsí mouk, rozmarýnu, česneku a solí. V další misce rozmícháme vidličkou vejce a jemně rozpuštěný kokosový tuk. Tuto směs pak pomalu přiléváme do směsi, kde máme rozemletá semínka a mouku s kořením. Mícháme vidličkou nebo snadněji pouze za pomoci rukou. Přidáme vodu a směs pořádně prohněteme rukama (já používám igelitové rukavice).

Vytvoříme si velký bochník, který buď rozdělíme dle potřeb na menší, třeba 200g ve tvaru kvádru nebo vytvoříme jeden bochník dle fantazie. Tady je ale potřeba trošku více hlídat dobu pečení. Menší bochníčky se pečou cca 50 minut při teplotě cca 100 °C. Větší bochník bude třeba péci malinko déle a ke konci přikryté alobalem.

Chlebík chutná nejlépe vychládlý (a s kvalitním čerstvým máslem a Him. solí)

Monika Musilová