Navštivte stránky naší
kamenné pobočky
FITNESS & WELLNESS SHOP PLZEŇ
Do prodejny»FITNESS & WELLNESS SHOP PLZEŇ
Do prodejny»FITNESS & WELLNESS SHOP OSTRAVA
Do prodejny»20.03.2017
Za prvé: BCAA stimulují vznik nové svalové tkáně tím, že působí přímo v ní, což se děje prostřednictvím dvou jednoduchých procesů. Nejdříve pomáhají nastartovat proteosyntézu, která je pro tvorbu svalu nezbytná, a poté poskytují samotné „stavební bloky“ pro vznik svalové tkáně.
Co důkaz?
Výzkumníci v jedné současné studii1 dospěli k závěru, že „Spolu s posílením fosforylace p70S6k mají BCAA také anabolický účinek na skeletální svalstvo – tentýž efekt, jako má procvičování svalu a následný odpočinek.“
Jiná studie2 zkoumající účinky BCAA při rezistenčním tréninku došla k závěru, že „Osmitýdenní suplementace doplňkem obsahujícím BCAA v průběhu rezistenčního tréninku vedla při srovnání se syrovátkovým suplementem nebo sportovními drinky k většímu úbytku tělesného tuku, zvýšení hodnoty lean mass indexu a zvýšení hodnoty RM u bench pressu a squatu.“
Za druhé: Pomáhají s vytrvalostí. Aminokyselina tryptofan v průběhu cvičení zvyšuje hladinu 5-HT (serotoninu), což v reakci na zvýšenou námahu sděluje mozku, že jste unavení. Větvená aminokyselina L-Valin v tomto působí prospěšně, neboť efektivně zpomaluje přenos informace o únavě.
Co důkaz?
Studie3 zaměřená na toto došla k závěru, že „Příjem BCAA zvyšuje jejich koncentraci v plazmě a tím předchází zvyšování hladiny tryptofanu, což následně brzdí syntézu 5-HT v mozku a oddaluje celkové vyčerpání.“
Gomezova4 studie potvrdila, že, „Předtréninková suplementace L-valinem předchází zvýšené syntéze 5-HT během cvičení. Tato studie také poskytla důkazy o pozitivních fyziologických a psychologických účincích suplementace BCAA během tréninku.“
Za třetí: L-isoleucin pomáhá zpracovávat tuk na energii, což vede k celkovému úbytku tuku v těle. Jednoduše popsáno, L-isoleucin pracuje na buněčné úrovni, kde může působit na PPAR receptory ve svalové tkáni a játra spouštějící spalování tuků, zatímco zabraňuje signálu nabádajícímu k ukládání tuků.
Co důkaz?
Japonští vědci konstatovali5: „Naše současná zjištění potvrzují, že „Isoleucin současně aktivuje absorpci a oxidaci mastných kyselin v játrech a skeletálním svalstvu.“
Proč ne více L-leucinu?
Zmíněné studie zaměřené na posilování svalové tkáně používaly poměr 2:1:1, většina studií zaměřených na výdrž zkoumala tentýž poměr nebo účinky samotného L-valinu, zatímco pro redukci tuku je používán samotný L-isoleucin. Z toho je pak selskému rozumu naprosto jasné, proč volit tento poměr a ne jiný. Jeden díl tvořený izoleucinem a jeden valinem dává perfektní smysl kvůli jejich účinku při redukci tělesného tuku a prevenci vyčerpání. Proto Reflex Nutrition používá poměr 2:1:1 přes deset let.
Proč ostatní společností používají poměry jako 4:1:1 a 8:1:1 ?
To je opravdu dobrá otázka. Většina společností přijde se stejnou výmluvou – L-leucin má největší anabolický účinek, proto ho dáváme víc. To je sice pravda, ale zároveň přijdete o benefity isoleucinu a valinu. Jediný moment, kdy je nadměrečný L-leucin prospěšný, je těsné po tréninku, kdy je třeba posílit proteosyntézu – k tomu slouží jiný doplněk od Reflexu – Growth Matrix.
Poměry 4:11 a 8:1:1 jsou VÝRAZNĚ LEVNĚJŠÍ NA VÝROBU
Jestli je toto důvod, proč některé společnosti prodávají doplňky s těmito poměry, je těžké říct, nicméně nepopiratelným faktem je, že L-leucin je téměř o 50-60% levnější než valin a o 60-70% levnější než izoleucin. Pokud na základě toho předpokládáte, že výrobky s takovýmito poměry budou logicky levnější, pravděpodobně to tak nebude. Ve výsledku akorát zmíněné společnosti ušetří.
Jaké je shrnutí?
Jednoduše – BCAA jsou cenným přínosem do stravovacího režimu každého sportovce, příznivce fitness a kulturistiky nebo obecně jedince se zvýšenou fyzickou zátěží. A pokud chcete jejich účinek zahrnující posílení svalů, výdrže a redukci tuku využít opravdu naplno, vyplatí se zvolit doplňky s poměrem 2:1:1, který má vědecky ověřenou účinnost.
Reference:
1 Intake of branch-chain amino acids influences the levels of MAFbx mRNA and MuRF-1 total protein in resting and exercising human muscle. Am J Physiol Endocrinol Metab. 2012
2 Stoppani, J., et al., Consuming branched-chain amino acid supplement during a resistance training program increases lean mass, muscle strength and fat loss. Journal of the International Society of Sports Nutrition 2009.
3 Blomstrand E. A role for branched-chain amino acids in reducing central fatigue. J Nutr. 2006
4 Gomez-Merino, D., et al. Evidence that the branched-chain amino acid L-valine prevents exercise-induced release of 5-HT in rat hippocampus. Int J Sports Med. 2001
5 Nishimura, J., et al. „Isoleucine Prevents the Accumulation of Tissue Triglycerides and Upregulates the Expression of PPAR{alpha} and Uncoupling Protein in Diet-Induced Obese Mice.“ J. Nutr., March 2010
| © ForActiv Brno - 2022 | Všechna práva vyhrazena |
| Grafika, webdesign: Otakar Korolus | PHP: Jaroslav Mičan | CMS: Wordpress | Nahoru |